Krétai gyógyfüvek covid (influenza, nátha) idején...

Krétai gyógyfüvek covid (influenza, nátha) idején...

Majdnem egy éve, karácsony előtt covidosak lettünk. "Legjobbkor", a legnagyobb év végi hajrában.  Túl azon, hogy a szuper háziorvosunk ellátott minket tanácsokkal, segítséget kértünk Tofillo-s barátainktól is, hogy milyen krétai teákat, teakeverékeket javasolnak a tünetek enyhítésére. 
.
Rodo és Nikos az alábbiakat ajánlotta - a teákkal kapcsolatos saját ismereteik és ősi tapasztalatok alapján:
.
  • Az első két napban fejenként 3 csésze bodorrózsa teát ittunk naponta. 
Ha a Google keresőbe beírod, hogy "cistus creticus" vagy "cistus incanus" (esetleg, ha angol nyelven keresel akkor "pink rock rose") elég sok találatot kaphatsz olyan tinktúrákról, orr- és szájspray-kről, melyeket kifejezetten vírusfertőzések megelőzésére, vagy a tünetek enyhítésére javasolnak. Magyarországon is több ilyen termék van forgalomban. 
     
    Mit tud a bodorrózsa? Hosszú bejegyzést lehetne írni minden előnyős gyógyhatásáról. De ha kimondottan a vírusfertőzésekre, légúti tünetekre, meghűléses panaszokra koncentrálunk, akkor  érdemes kiemelni, hogy a gyógynövénynek nagyon magas az antioxidáns tartalma, igazoltan vírus- és baktériumölő hatású teát készíthetünk belőle. Így az őszi-téli időszakban nemcsak akkor hasznos bodorrózsa teát fogyasztanunk, ha már érzékeljük a vírusfertőzés tüneteit, hanem heti néhány csésze a megelőzésben is fontos szerepet játszhat. 
    Nem állítom, hogy a legaromásabb teák egyike, tipikus "gyógyfű" ízű, kissé kesernyés, de nagyon hatékony gyógynövény.
    .
    • Betegségünk harmadik napjától Rodóék a bodorrózsa és krétai zsálya 1:1 arányú keverékét javasolták, amit nagyjából egy hétig fogyasztottunk minden nap.
    Szintén 3 csésze volt a napi fejadag. Ez egyébként a Tofillo "Pink Healer" teakeveréke, amit így készen is érdemes otthon tartanunk egy dobozkával. Mivel ketten viszonylag nagy mennyiségű teát fogyasztottunk ezekben a napokban, a Tofillo natural "Bodórrózsa"  és "Krétai zsálya" teáiból keverük ki a napi betevő tea adagunkat.
    .
    A zsálya gazdagon tartalmaz ásványi- és cseranyagokat, vitaminokat és magas az antioxidáns tartalma is. Nagy mennyiségben található benne K-vitamin, magnézium, cink, vas, réz és kámfor. Fertőtlenítő, antibakteriális  hatása miatt jól ismert gyógynövény torokfájás, szájüregi fertőzések kezelésére is. 

     

    • Az első hét után a következő teakeveréket ittuk minden nap, a teljes felépülésünkig: krétai hegyi tea (malotira), krétai dictamus és krétai zsálya 3:2:1 arányú keveréke. A napi mennyiségünk átlagban 2-3 csésze volt ebből a keverékből. 
    .
    krétai hegyi teát már az ókori görögök is ismerték és használták. Tapasztalatok alapján a malotira fogyasztása segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, enyhíti a megfázás és az influenza tüneteit. Enyhe szorongás esetén is használatos. Mivel nem veszítettük el az ízlelésünket és a szaglásunkat az sem volt mellékes, hogy a malotira kellemes, citrusos, enyhén tömjénes ízét is élvezhettük ebben a keverékben.
    .

    A krétai dictamus magas polifenol és antioxidáns tartalmú gyógynövény. Kámfor, timol és karvakrol tartalma gátolja a baktériumok szaporodását, erős fertőtlenítő, nyákoldó hatású vegyületek. Bár a helyiek élénkítő hatása miatt fogyasztását inkább délelőtti, kora délutáni órákban javasolják, ebben a keverékben a malotira kiegyenlíti ezt a hatást, egész nap, akár este is ihatunk a főzetből.

    .

    A javasolt kúra mellé kiegészítésként fogyasztottunk még alkalmanként pár csésze kakukkfűteát (ez itthon is ismert gyógynövény köhögés esetén). A kakukkfű – a krétai dictamushoz hasonlóan – nagy mennyiségben tartalmazza a timol nevezetű antioxidáns vegyületet, ami igazoltan antibakteriális hatású anyag. 

    Esténként pedig néha jól esett egy csésze Tofillo "Citrom verbéna", vagy "Harmony" tea. Ez utóbbi a citrom verbéna és a kamilla nyugtató, szorongás enyhítő hatásait egyesíti.

    .

    A teák elkészítése nagyon egyszerű: 1 teáskanál teát vagy teakeveréket leforrázunk 2 dl forró vízzel, és 3-5 percig lefedve állni hagyjuk. Fogyaszthatod ízesítés nélkül, de citrommal és mézzel is finomak.

    Ne felejtsd el, hogy a gyógyteák magas hatóanyag tartalommal rendelkező gyógyító növények. Így ne ess túlzásba a fogyasztott mennyiséggel! Betegség, meglévő tünetek esetén a fenti teákból kúraszerűen napi maximum 3 csésze ajánlott. Megelőzésként vagy élvezeti teaként naponta 1-2 csészénél ne fogyassz többet. 

    Kismamák és szoptatós anyukák számára a fenti gyógyteák fogyasztása nagy körültekintéssel, kis mennyiségben, kúraszerűen - maximum 2 hétig - javasolt. 

    És természetesen ha bármilyen gyógyszert szedsz rendszeresen, akkor mindig érdemes utána nézni, hogy van-e valamilyen ellenjavallat az adott gyógytea fogyasztására! (A tea hatóanyaga van, hogy korlátozza és van, hogy felerősíti egy adott gyógyszer hatását, felszívódását.) 

    A gyógyteák nem csodaszerek, de használatuk évezredes tapasztalatokra épül, és napjainkban egyre több laboratóriumi, klinikai kísérlet is igazolja gyógyhatásukat. Érdemes tehát fogyasztásukat beépíteni mindennapjainkba.

    Mi kipróbáltuk "élesben", hogy Neked ne kelljen. De megelőzésként, vagy csak a tea élvezetéért is szívből ajánljuk a fenti teákat, teakeverékeket.

     

    Vissza a blogba

    Hozzászólás írása

    Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.