
Egy szerelem története
Ha megkérdeznéd, mi motivált minket a webshop megnyitására, azt válaszolnánk: „Ez egy hosszú történet”.
Évekkel ezelőtt egy isztriai étteremben a pincér elénk rakott két üveg olívaolajat. Az egyiket szeretettel a kezébe vette és többször megismételte: ez isztriai olíva! Fogalmunk nem volt róla, miért olyan fontos ez, de ezek után természetesen az isztriai olajat kóstoltuk meg. Az a zöld, friss, kicsit csípős íz…. Szerelem első kóstolásra!
Megkérdeztük a pincért:„Ebben milyen fűszer van?” Először furcsán nézett ránk, aztán látva, hogy komolyan kérdezzük, elkezdett mesélni az isztriai olíváról.
Az ókori Rómáig visszanyúló történetéről, a különböző fajtákról, talajtípusokról. Tőle tanultuk meg, hogy olívaolajjal nem csupán sütni, főzni lehet, hanem kenyérrel tunkolni, sültekre, salátára, kész tésztákra locsolni.
Vagy reggelente egy kis kanállal fogyasztani belőle az egészségünk fenntartása érdekében.

Egy újabb olíva-pillanat: Kréta
Pár évvel később Krétán jártunk, ahol hasonló élményben volt részünk. Korábban nem voltak túl jó tapasztalataink a görög olívaolajokkal, de egy étteremben a ház olajával és friss, ropogós kenyérrel kínáltak minket. Udvariasságból megkóstoltuk…
És akkor ismét ott volt az a zöld, friss, kissé csípős íz. Egy újabb szerelem kezdete.
Megismertük az új generációs krétai olívatermelőket, akik a minőséget helyezik előtérbe a mennyiség helyett. Frissesség, kevesebb vegyszer, sok esetben bio- vagy organikus termesztés – náluk ez lett a mérce.

Innen már nem volt megállás!
És, mint minden jó szerelmi történetben, felpörögtek az események és mi sodródtunk az ízek, illatok, élmények és érzelmek hullámain. Isztrián és Krétán is több termelővel találkozhattunk. Volt, akivel mi vettük fel a kapcsolatot, sok helyre pedig ajánlás útján jutottunk be.
Kisebb-nagyobb családi gazdaságokban fogadtak nagy szeretettel, kóstolhattuk az olajaikat és az olívaolajjal készült ételeiket, süteményeiket. (És persze az olíva pálinkát és likőrt.)
Az elmúlt pár évben sokat tanultunk termelőktől, gazdáktól, séfektől, háziasszonyoktól. Meséltek a különböző olíva fajták tulajdonságairól, az olívaolaj készítés – ősi és hipermodern – módszereiről. Lehetőségünk volt részt venni olíva szüreteken ahol egy életre megtanultuk, hogy minden csepp olívaolajban mennyi munka és törődés van.
Kezdett megfogalmazódni bennünk, hogy szeretnénk itthon is megmutatni, mit érdemes tudni az isztriai és a krétai prémium minőségű olívaolajokról. Eljött az ideje, hogy az összegyűjtött tudásunkat és szeretett olívaolajainkat bemutassuk.
Ez olyan szerelem, amit nem fogunk magunknak megtartani és féltve őrizgetni, nagy örömmel vezetünk be ebbe a világba minden érdeklődőt.