Egy szerelem története

Ha megkérdeznéd, mi motivált minket a webshop megnyitására, azt válaszolnánk: „Ez egy hosszú történet”. Sok évvel ezelőtt egy isztriai étteremben a pincér elénk rakott két üveg olívaolajat. Az egyiket szeretettel a kezébe vette és többször megismételte: ez isztriai olíva! Fogalmunk nem volt róla, miért olyan fontos ez, de ezek után természetesen az isztriai olajat kóstoltuk meg. Az a zöld, friss, kicsit csípős íz…. Szerelem első kóstolásra!
Hívtuk a felszolgálót: „Ebben milyen fűszer van?” Azt hiszem, utoljára akkor nézett ránk pincér ilyen sajnálkozva, amikor Görögországban török kávét kértünk. Aztán látva, hogy a kérdés naív tudatlanságból származik, elkezdett mesélni az isztriai olíváról. Az ókori Rómáig visszanyúló történetéről, a különböző fajtákról, talajtípusokról, arról, hogy melyiket mikor, milyen ételhez használják. Tőle tanultuk meg, hogy olívaolajjal nem csupán sütni, főzni lehet. Az igazán prémium minőségű olajat kenyérrel kell tunkolni, sült halra, steak-re kell csepegtetni, salátára, tésztára önteni, reggelente egy kis kanállal fogyasztani belőle az egészségünk fenntartása érdekében. Vagy akár süteményt sütni vele.

Pár évvel később Krétán...

Pár évvel később nagyon hasonló élményünk volt Kréta szigetén. Akkor már tudatosabb olívakóstolók és felhasználók voltunk. A görög olajokról nem voltak kiemelkedően jó tapasztalataink, talán volt bennünk egy kis előítélet is. Aztán egy étteremben kínálták a ház olaját, frissen sült kenyérrel. Kényszeredett udvariassággal megkóstoltuk. Az a zöld, friss, kicsit csípős íz… Egy újabb szerelem kezdete.
Itt is elindult egy jó beszélgetés. Megtudtuk, hogy Krétán feltörekvőben van egy új olívatermelő generáció, akik korábban szüretelnek, mint az a szigeten megszokott. A minőséget helyezik a mennyiség elé, a friss ízek, aromák megtartása, kevesebb permetszer használata – sőt, sok esetben bio vagy organikus termesztés – került náluk előtérbe.

Felpörögtek az események...

És, mint minden jó szerelmi történetben, felpörögtek az események és mi sodródtunk az ízek, illatok, élmények és érzelmek hullámain. Isztrián és Krétán is több termelővel vettük fel a kapcsolatot, volt, akit mi kerestünk meg, aztán egyre több helyre ajánlottak be minket.
Kisebb-nagyobb családi gazdaságokban fogadtak nagy szeretettel, kóstolhattuk az olajaikat és az olívaolajjal készült ételeiket, süteményeiket. (És persze az olíva pálinkát és likőrt.) Az elmúlt pár évben sokat tanultunk termelőktől, gazdáktól, séfektől, háziasszonyoktól. Tematikus borkóstolókon vettünk részt, ahol megmutatták, melyik olívaolaj milyen ételhez illik, és ahhoz a fogáshoz milyen bort kóstoljunk. Meséltek a különböző olíva fajták tulajdonságairól, az olívaolaj készítés különböző – ősi és hipermodern – módszereiről. Lehetőségünk volt részt venni olíva szüreten ahol egy életre megtanultuk, hogy minden csepp olívaolajban mennyi munka és törődés van.

Kezdett megfogalmazódni bennünk, hogy szeretnénk itthon is megmutatni, mit érdemes tudni az isztriai és a krétai prémium minőségű olívaolajokról. Most jött el az ideje, hogy ezt a tudást és szeretett termékeinket bemutassuk.
Ez olyan szerelem, amit nem fogunk magunknak megtartani és féltve őrizgetni, nagy örömmel vezetünk be ebbe a világba minden érdeklődőt.
És hogy miként kerültek a shopba magas minőségű krétai teák, fűszerek és teakeverékek? Ezt hamarosan egy blogbejegyzésben meséljük el. Reméljük, érdeklődéssel olvasod majd!