Pamako

Tájegység: Chania, Kréta

Az Eftihis Androulakis által 2014-ben alapított PAMAKO egy szenvedélyes krétai fiatalember ötletéből született, aki úgy döntött, hogy sok generáción átívelő hagyományokra építve, családja és kedvese segítségével hozza létre vállalkozását.

A hagyományt a legmodernebb, XXI. századi technológiával kombinálja annak érdekében, hogy organikus, prémium, extra szűz olívaolajat állítson elő. A PAMAKO olaja azon kevés olívaolajok egyike, melyet magas polifenol tartalma miatt a 432/2012-es EU jogszabálynak megfelelően több európai országban (például Svájcban és Németországban) táplálékkiegészítőként forgalmazhatnak.

„Kihívást jelentő, precíz, hagyományos, innovatív”. Ez a négy fogalom leírja a PAMAKO ultraprémium olívaolajának teljes előállítási folyamatát.

Olajfáik sziklás, hegyes területen nőnek, 500 és 700 m tengerszint feletti magasságon, ahol mezőgazdasági nehézgépek használata lehetetlen.

A fák életkora átlagosan több, mint 200 év. A betakarítás kézzel történik, a munkások a fákra felmászva elektromos botokkal nagyon óvatosan rázzák le az ágakról a bogyókat.

A szüret október elején kezdődik és körülbelül négy hétig tart. Az őrlést a betakarítás napján, alacsony hőmérsékleten (27 C alatt) végzik. Az őrlés után az olívaolajat szabályozott hőmérsékleten, rozsdamentes acél tartályokban, napfénytől védve tárolják.

A tartályokat élelmiszerekhez engedélyezett inaktív argon gázzal töltik fel, elzárva az olajat az oxigéntől, hogy a lehető leghosszabb ideig megőrizze a frissességét, aromáját értékes antioxidánsait, polifenoljait.

A palackozás kézzel történik, velencei üvegből készült palackokba. A fenntarthatóság és környezetvédelem iránti elkötelezettséget mutatja, hogy az üveg címkéjét krumplihéjból készült papírra nyomtatják.

Az elmúlt években a PAMAKO olívaolajai rengeteg díjat nyertek a világ több országában – Görögországon kívül többek között Németországban, Nagy-Britanniában, Kanadában és Japánban -  megrendezett kiállításokon és versenyeken. Több esetben díjazták az olaj minőségét, magas polifenol tartalmát, innovatív jellegét és dizájnját is.