Nikolaos Kapsanakis

Tájegység: Drapanias, Kréta

Drapaniasban járunk, Kréta észak-nyugati részén. Nikolaos Kapsanakis évszázados, családi hagyományok alapján termeli az olajbogyót. Olajültetvényén valamivel több, mint 1.500 fát találhatunk. A szépen, szabályosan ültetett olajfák a velencei korból származnak, ezek 800 évnél is idősebbek. Míg a kicsit össze-vissza, szemre minden terv nélkül elhelyezett, 300-400 éves növények, a török fennhatóság idejéből. És természetesen vannak fiatal, 50-60 éves olajfák is, ezeket Nikolaos nagyszülei, szülei telepítették.
Sok érdekes történet fűződik ezekhez az olajfákhoz. Például az, hogy azok a növények melyek a tövüknél több, kevésbé vastag ágat növesztve ágaznak el, azért fejlődtek így, mert a törökök a közepükbe tüzet raktak, így kényszerítve a fákat arra, hogy több ágat és így több lombot és termést növesszenek.
A fákat nem locsolják, a közelben lévő patak kellő páratartalmat nyújt még a legmelegebb nyári időszakban is. Nikolaos nem folytat talajművelést, a természetes aljnövényzet megóvja a földet a kiszáradástól. Így viszont a területen megterem a kapribogyó, amiről sokan nem tudják, hogy a kapricserje (tövises capri/ Capparis spinosa) ecetben, sóban, olajban tartósított, még ki nem nyílott, fonnyasztott bimbója.

Az ültetvényen 100%-ban koroneiki fajtát termesztenek, ennek bogyójából készül kézi szüret után az Eonas extra szűz olívaolaj. A bogyókat azonnal a közeli malomba szállítják, hiszen az olaj frissességének megőrzéséhez fontos, hogy 24 órán belül feldolgozásra kerüljön a gyümölcs. A préselés hideg eljárással történik, szabályozott hőmérsékleten. Préselés után az olajat palackozásig acéltartályokban tárolják.
Az Eonas univerzális olívaolaj. Előállítása az ősi hagyományokra építve, modern eszközökkel történik. Az olívaszüret a farmon kicsit később kezdődik, mint a fiatalabb, krétai generációk esetében. Így a bogyók érettebben kerülnek feldolgozásra, ízük kevésbé zöld és fűszeres. Ennek az ősi módszernek a segítségével selymes, enyhén csípős, nem kiugróan karakteres, de ezáltan minden sült, főtt és nyers ételhez kiválóan alkalmas olívaolajat kapunk. Tökéletes választás, ha egy magas minőségű, könnyen érthető, extra szűz olívaolajat szeretnénk a konyhánkba.