Biolea

Tájegység: Chania, Kréta

A Biolea hagyományos, malomköves őrléssel és hideg préseléssel dolgozza fel az olajbogyókat és állítja elő organikus, kézműves olívaolajait.
Napjainkban a vállalkozást a Dimitriakos család 5. és 6. generációja működteti. Termékeikhez saját területükön, az Astrikas Birtokon termelik az olajbogyót és a kész olívaolajat is helyben palackozzák. Az olajbogyók feldolgozása során alkalmazott technológia segít megőrizni a gyümölcs tápanyag tartalmát és friss, enyhe, édes ízét. Az egészség megőrzését segítő magas polifenol tartalma miatt az EU 432/212 számú uniós jogszabálya alapján a terméket táplálékkiegészítőként forgalmazzák az Unió több országában is.

A családi vállalkozás a tradíció és az innováció sikeres összehangolásával, a kiváló minőségre törekedve végzi munkáját. Bár a Birtokon alkalmazott hagyományos módszer munkaigényes, komoly szakértelmet és tapasztalatot igényel, a Biolea elkötelezett a „lassú” feldolgozás fenntartása és népszerűsítése mellett.
A „birtok olívaolajat” hasonlóan a „birtok borokhoz” olyan természetes tényezők teszik különlegessé és egyedivé, mint a talaj típusa és minősége, a tengerszint feletti magasság, a mikroklíma és az olajbogyó-fajtája. Az Astrikas Birtokon a mediterrán sziget mikroklímája, a 300 méteres tengerszint feletti magasság, valamint a Koroneiki olívafajta karakterisztikája alakítja ki a Biolea olívaolaj jellegzetes ízvilágát és magas minőségét.

Az Astrikas Birtok olajfa ültetvényeit organikus módon, műtrágyák, rovar- és gyomirtó szerek használata nélkül művelik, 20 éve rendelkeznek „bio-organikus” tanúsítvánnyal. Az ökológiai termesztésen túl a Biolea fenntartható gazdálkodási módokat fejlesztett ki a környezet megóvása érdekében. Bár az olajfák öntözés nélkül kevesebbet teremnek, az ú.n. száraz termesztés segít megőrizni a sziget értékes vízkészletét. Ezzel egyidejűleg földjeiken beszüntették a szántást és a különböző mezőgazdasági gépek használatát, ezzel is segítve az egyre aggasztóbb krétai talajerózió csökkentését.