Olívaolaj tudástár 5 - Olívaolaj a konyhában, tények és tévhitek érthetően

Olívaolaj tudástár 5 - Olívaolaj a konyhában, tények és tévhitek érthetően

Melyik zsiradék a legegészségesebb, melyiket milyen ételhez javasolt használni? Ezekről a kérdésekről időről-időre újabb és sokszor egymásnak ellentmondó információk, hírek érnek el minket. Van, ami féligazságra épül és persze sokszor valamilyen marketing cél, üzleti érdek van a háttérben.  

Főzöl, vagy szívesen főznél többet olívaolajjal, de vannak benned kérdések és félelmek a használatával kapcsolatban? Akkor először is a legfontosabb tisztában lenned azzal, hogy milyen típusú olívaolajok léteznek. Erről bővebben írtunk ebben a blogbejegyzésünkben:

https://olivacsepp.hu/blogs/blog/olivaolaj-tudastar-extra-szuz-szuz-olivaolaj-tipusok

Ha már képben vagy az olívaolaj fajtákkal, akkor érdemes többet megtudni arról, hogy melyiket mire javasolt használni.

A lampante és pomace (sansa) olajat sokszor hirdetik úgy, hogy magasabb füstpontjuk miatt ezek a legalkalmasabbak sütésre, fritőzben történő használatra. Ha kizárólag az olaj füstpontját vesszük figyelembe akkor ez így igaz is. Más kérdés, hogy ez a két olajfajta nem emlékeztet már az olívabogyóra. 

Előállításukhoz minden esetben különféle vegyi anyagokat alkalmaznak. Így ha ezeket az olajokat használod a konyhában akkor jó, ha tudod, hogy nem rendelkeznek az extra szűz olívaolaj egészségre ható pozitív hatásaival. Gasztronómiai értékük is jóval alacsonyabb, mint a szűz vagy extra szűz olajaké.

.

Na, de nézzük csak, mi is az a "füstpont"? 

"Az olajok lobbanáspontja vagy füstpontja az a hőmérséklet, amelyen az olaj oxidálódni (égni) és ezért füstölni kezd." Azért fontos információ, hogy egy-egy olajnak hol található a füstpontja, mert ha e fölé hevítjük, akkor  megváltozhat az íze. És ez tönkreteheti az étel élvezeti értékét. Ami viszont még ennél is fontosabb szempont, hogy ha egy olajat a füstpontja fölé hevítünk, akkor káros vegyületek, például  szabadgyökök szabadulnak fel belőle. 

Az olajok füstpontja megváltozhat hő, fény és oxidáció hatására. Ezért érdemes az olívaolajat felbontás után zárt üvegben - legjobb az eredeti, sötét palackjában -, fénytől védett, hűvös helyen tárolni. Egy igazán jó minőségű olívaolaj bontás után, megfelelő tárolás mellett, fél évig tökéletesen megőrzi a minőségét. A hűtőszekrény nem jó ötlet, mivel egy valódi olívaolaj +5 fok alatt besűrűsödik, cukros méz állagúvá válik. Ha alacsony hőfokon ez a sűrűsödés nem történik meg, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az olívaolajunk hamisítvány.

Elterjedt tévhit, hogy az extra szűz olívaolajjal alacsony füstpontja miatt nem szabad sütni-főzni. Mindannyiunk szerencséjére ez így nem teljesen igaz.

Az extra szűz olívaolaj füstpontját a legtöbb szakmai forrás 180 és 200 Celsius fok közé teszi. A legújabb tanulmányok szerint ez akár a 210 Celsius fokot is elérheti. Milyen ételt készíthetsz ezen a hőfokon?

Mivel a bő olajban sült húsok, zöldségek, köztük a krumpli ajánlott sütési hőmérséklete 150-180 Celsius, ezeket nyugodtan készíthetjük akár extra szűz olívaolajban is. Sőt, a nagyobb víztartalmú zöldségek sütése sok esetben 130 Celsius körüli hőmérsékleten történik. Ha zöldséget, halat, csirkét lábasban, serpenyőben készítünk szintén nyugodtan használhatunk extra szűz olívaolajat. Sütőben sült ételeknél is az a szempont, hogy 200 Celsius fok alatt készülő ételekhez bátran használható az extra szűz olívaolaj.

.

Mihez nem ajánlatos extra szűz olajat használni? 

Ne süssünk extra szűz olívaolajban olyan ételt, ahol a serpenyőt nagyon fel kell forrósítanunk a tökéletes eredmény eléréséhez. Például ne extra szűz olívaolajon süssünk steaket.

Ha nagyon hosszú ideig, lassan, több órán keresztül főzünk egy ételt, akkor szintén nem érdemes extra szűz olívaolajat használni hozzá. Ennyi idő alatt teljesen elveszítheti az aromáját, felesleges pazarlás lenne.

A már elkészült steaket vagy más ételt javasoljuk sütés után meglocsolni magas minőségű extra szűz olívaolajjal. Ezzel egészen biztosan emeled az étel minőségét és egészségedre gyakorolt jótékony hatását.

 

Milyen egyéb szempontokat érdemes még figyelembe venni az extra szűz olívaolaj használatakor?

A magas minőségű extra szűz olívaolajok - így termékeink közül is jónéhány - gyakran markáns, nagyon egyedi ízvilágúak. Ezeket nem mindegy, hogy mihez használjuk, fontos, hogy kiegészítsék és ne uralják az ételek ízét. Az Olívacsepp webshopjában minden termékünknél megtalálod, hogy termelőink és gasztronómiai tanácsadóik milyen ételek készítéséhez, ízesítéséhez javasolják az adott olívaolajat.

A kiemelkedő minőségű, prémium extra szűz olívaolajok többnyire magasabb árfekvésű termékek. Így ezeket felesleges pazarlás lenne például bő olajban sütéshez használni. A drágább, ultraprémium vagy prémium minőségű olívaolajra inkább mint fűszerre, az étel színvonalát emelő alapanyagra, vagy egészségünket támogató táplálék kiegészítőre gondoljunk. Az elkészült főtt vagy nyers ételekre kis mennyiségben csorgatva, vagy naponta egy-egy kis kanállal önmagában fogyasztva egy kisebb kiszerelés is nagyon sokáig elegendő. 

 

A füstponttal kapcsolatos információk forrása: www.hazipatika.com

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.