Az elmúlt években sok cikk jelent meg arról, hogy - elsősorban az éghajlatváltozás miatt - drámaian csökkent az olívabogyó mennyisége a fontosabb olívatermelő országokban. A kisebb mennyiség miatt jelentősen megemelkedett az olívaolaj átlagára. És még ennél is nagyobb probléma, hogy a korábbinál több hamisított, olcsóbb olajokkal - például szójával, napraforgóval - „higított” olívaolaj kerül forgalomba.
Honnan tudhatjuk, hogy jó minőségű és valódi terméket vásárolunk? A legegyszerűbb ellenőrzési módszer az érzékszervi vizsgálat: milyen az olívaolaj illata, színe, aromája?
Sajnos, ha még soha nem kóstoltunk igazán jó minőségű olívaolajat akkor lehet, hogy észre sem vesszük, ha valami nem stimmel. Ezért összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami segíthet téged az olívaolaj vásárlás során.
Mire figyelj vásárlás előtt?
- A jó minőségű olívaolajnak lehet tudni a származási helyét, országát. Több nagyipari terméken azért van csak a palackozás helye feltültetve, mert gyakran több országban előállított olívaolajat öntenek össze egy adott márkanév alatt. (Maguk a termelő országok sem mindig biztos, hogy Európában vannak, könnyen lehet, hogy egy olaszosan hangzó név alatt marokkói vagy török olívaolajat vásárolsz.)
- Az igazán magas minőségű olajoknál a termelő, sőt, sok esetben a bogyó fajtája is megismerhető. Ez utóbbinak nagy jelentősége van például abban, hogy az adott olajat – akár a fajta, akár a termőhely miatt – milyen ételek elkészítéséhez javasolják.
- A prémium olívaolajat árusító kereskedők általában jól ismerik a termelőiket, a termőhelyeket, a technológiát. Így biztonságot adhat, ha vásárláskor egy hozzáértő személytől információkat kérhetsz és kaphatsz az általad kiválasztott olívaolaj származásáról. Mi nem fogjuk a saját hitelességünket rossz minőségű, esetleg pancsolt termékekkel rontani.
- Gyanakodj akkor is, ha egy olívaolaj gyanúsan olcsó. Nehéz megmondani, hogy aktuálisan mi a "jó ár", érdemes vásárlás előtt körülnézni a piacon. Egy jó minőségű olívaolaj a szüret nehézsége, a tiszta és kiforrott gyártási és palackozási folyamatok miatt egyszerűen nem tud olyan olcsó lenni, mint például egy napraforgó étolaj. És akkor még nem beszéltünk a szállítási költségekről, árfolyamváltozásokról - és a magas ÁFA tartalomról sem.
-
Prémium olívaolajat nem palackoznak műanyag "üvegbe". Mint ahogy minőségi bort sem tudunk PET palackban vagy papírdobozban megvásárolni.
Ha már megvetted az olívaolajat....
- A valódi olívaolaj +5 - +8 oC alatti hőmérsékleten besűrűsödik és opálossá válik – kicsit hasonlít a becukrosodott mézre. Tehát ha a hűtőben tárolt olívaolajod egy-két nap után is teljesen folyékony marad, ott valami turpisság van a dologban… Persze nem ajánljuk, hogy csak e miatt a teszt miatt hűtőben tárold az olívaolajat, nem tesz jót az aromájának! De ha gyanús a minőség, egy próbát megér...
- A jó minőségű olívaolajnak friss, növényi aromája és íze van - ami például a frissen vágott fűre, vagy zöldfűszerekre emlékeztet. Ha egy olívaolajnak "se íze, se bűze", akkor ha nem is hamisítvány, de nagy valószínűséggel gyenge minőség. Ez esetben az olívaolaj pozitív egészségügyi hatásai is gyengébbek lehetnek, mint egy minőségi termék esetén.
Gondold végig: fontos neked, hogy egy palack borról tudd, hogy milyen országból, melyik borvidékről származik? Esetleg az is érdekel, hogy ki készítette és milyen szőlőfajtából készült? Ha igen, akkor az olívaolajnál miért érnéd be kevesebbel?
Garantáltan prémium minőségű olívaolajainkért kattints ide:
https://olivacsepp.hu/collections/kretai-olivaolajok
https://olivacsepp.hu/collections/premium-extra-szuz-olivaolajok