Hozzávalók 2-3 személyre
- 400-500 g csirke, sertés vagy bárányhús
- 2 evőkanél citromlé
- 2-3 teáskanál Tofillo Madara BBQ fűszerkeverék
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj (ajánljuk hozzá: Biolea Estate)
- + tálaláshoz karakteresebb aromájú olívaolaj (ajánljuk hozzá: Mate timbro istriano vagy Bursic De Kleva)
Elkészítés
- A húst vágd fel 2-3 cm-es darabokra, keverd jól össze a BBQ fűszerkeverékkel, a citromlével, az apróra vágott vagy préselt fokhagymával valamint az olívaolajjal, és lefedve egy éjszakára tedd a hűtőszekrénybe;
- Készítsd el a nyársakat – ehhez használhatsz hurkapálcát vagy kifejezetten rablóhúshoz, souvlakihoz készített fa nyársakat;
- Ha a konyhában készíted a souvlakit, akkor hevítsd fel a sütéshez használt serpenyőt, de faszenes, elektromos vagy gázfűtéses grillt is használhatsz. A serpenyőbe, sütőlapon ne használj plusz zsiradékot;
- Grillezzd meg a húst – a hús fajtájától függően maximum 5 percig oldalanként.
Extra tippek:
- Kicsit vizezd be a nyársakat mielőtt feltűzöd rá a húst, így az szaftosabb lesz és nem ég rá a fa felületére;
- Fa nyárs helyett használhatsz vastag rozmaring gallyakat. Ekkor természetesen először távolítsd el a leveleket a rozmaring ágról, kicsit nedvesítsd be, ezt követően készítsd el a nyársat.
- Tálaláskor a húsra csepegtess Mate timbro istriano vagy a Bursic De Kleva olívaolajat a friss, karakteres aroma kiemeléséhez.
- Kiváló hozzá bármilyen zöldsaláta, tzatziki, pirítós kenyér vagy pita. Ha steak krumplit ennél hozzá, ahhoz is használd bátran a BBQ fűszerkeveréket és a végén pár cseppet a Mate timbro istriano vagy De Kleva olívaolajokból
Ajánlott alapanyagokat megtalálod:
https://olivacsepp.hu/collections/isztriai-olivaolajok
https://olivacsepp.hu/products/tofillo-madara-bbq-fuszerkeverek-50-gr