A cékla az egyik legzseniálisabb zöldség. Magas a rost, vas, kalcium és magnézium tartalma. rengeteg antioxidánst és vitamint tartalmaz. Utóbbiak közül kiemelkedő a magas folsav (B9 vitamin) tartalom, ami fontos szerepet játszik a vérképzésben, az agyi funkciók megfelelő működésében, a sejtosztódásban, illetve az örökítő anyagok (DNS és az RNS) előállításában és regenerációjában.
A céklát jellegzetes, földes íze miatt vagy nagyon szeretjük, vagy nagyon nem. Ha szereted, akkor ezt a receptet mindenképpen próbáld ki!
Hozzávalók:
- 4-5 db cékla
- ½ teáskanál köménymag, ízlés szerint ánizsmag (mozsárban kissé megtörve)
- ¾ csésze Feta sajt
- ½ csésze rusztikusra aprított mogyoró (esetleg dió, mandula vagy fenyőmag, ízlés szerint)
- Biolea Nerantzio olívaolaj, ízlés szerint
- Sütéshez ízesítés nélküli olívaolaj (ajánljuk hozzá: Biolea Estate prémium extra szűz olíva olaj)
Elkészítés:
Az egész, jól megmosott céklákat héjastól kicsit locsold meg olívaolajjal, szórd meg a köménnyel és az ánizsmaggal. Kicsit meg is sózhatod. Fóliába csomagolva 180-200 fokon süsd olyan puhára, hogy egy villát könnyedén bele tudj szúrni. Hogy mennyi ideig szükséges sütni, ez függ a cékla méretétől és frissességétől is. 45-60 perc elteltével érdemes megnézni, elég puha-e már.
A megpuhult céklát vágd vékony karikákra – „carpaccio stílusban” – szórd meg morzsolt fetasajttal és a durvára aprított díóval, majd locsolj rá Biolea Nerantzio olívaolajat. Sózd, borsozd ízlésed szerint - a só mennyisége függ attól is, hogy a Feta mennyire sós.
Extra tipp: pirítsd meg a diót (vagy az egyéb olajos magvakat) száraz serpenyőben, sokkal intenzívebb ízvilágú lesz az étel.
Ajánlott alapanyagokat megtalálod:
https://olivacsepp.hu/collections/premium-extra-szuz-olivaolajok