Cékla carpaccio

Cékla carpaccio

A cékla az egyik legzseniálisabb zöldség. Magas a rost, vas, kalcium és magnézium tartalma. rengeteg antioxidánst és vitamint tartalmaz. Utóbbiak közül kiemelkedő a magas folsav (B9 vitamin) tartalom, ami fontos szerepet játszik a vérképzésben, az agyi funkciók megfelelő működésében, a sejtosztódásban, illetve az örökítő anyagok (DNS és az RNS) előállításában és regenerációjában.

A céklát jellegzetes, földes íze miatt vagy nagyon szeretjük, vagy nagyon nem. Ha szereted, akkor ezt a receptet mindenképpen próbáld ki!

 

Hozzávalók:

- 4-5 db cékla

- ½ teáskanál köménymag, ízlés szerint ánizsmag (mozsárban kissé megtörve)

- ¾ csésze Feta sajt

- ½ csésze rusztikusra aprított mogyoró (esetleg dió, mandula vagy fenyőmag, ízlés szerint)

- Biolea Nerantzio olívaolaj, ízlés szerint

- Sütéshez ízesítés nélküli olívaolaj (ajánljuk hozzá: Biolea Estate prémium extra szűz olíva olaj)

 

Elkészítés:

Az egész, jól megmosott céklákat héjastól kicsit locsold meg olívaolajjal, szórd meg a köménnyel és az ánizsmaggal. Kicsit meg is sózhatod. Fóliába csomagolva 180-200 fokon süsd olyan puhára, hogy egy villát könnyedén bele tudj szúrni. Hogy mennyi ideig szükséges sütni, ez függ a cékla méretétől és frissességétől is. 45-60 perc elteltével érdemes megnézni, elég puha-e már.

A megpuhult céklát vágd vékony karikákra – „carpaccio stílusban” – szórd meg morzsolt fetasajttal és a durvára aprított díóval, majd locsolj rá Biolea Nerantzio olívaolajat. Sózd, borsozd ízlésed szerint - a só mennyisége függ attól is, hogy a Feta mennyire sós.

Extra tipp: pirítsd meg a diót (vagy az egyéb olajos magvakat) száraz serpenyőben, sokkal intenzívebb ízvilágú lesz az étel.

Ajánlott alapanyagokat megtalálod:

https://olivacsepp.hu/collections/premium-extra-szuz-olivaolajok

Forrás: https://www.biolea.gr/recipe/beetroot-carpaccio/

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.