Hozzávalók:
- 500 gr sütőtök püré
- 350 gr finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 350 gr cukor (barna vagy nádcukor is lehet)
- 1 narancs (kezeletlen) héja és leve
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 teáskanál szárított gyömbér (vagy egy kis darab friss, reszelt gyömbér)
- 250 ml Biolea Nerantzio olívaolaj
- 4 egész tojás
- 1 csésze dió, vagy ízlés szerint egyéb olajos mag (rusztikusan, nagyobb darabokra tördelve)
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
A narancsos olívaolajat keverd simára és habosra a cukorral. Egyenként add hozzá az egész tojásokat, majd a narancs levét, héját és a fűszereket. Egy másik tálban keverd össze a lisztet a sütőporral és a sóval és apránként, gyengéden forgasd bele a cukros, tojásos keverékbe. Végül add hozzá a sütőtök pürét és a diót.
Egy 25 cm átmérőjű torta- vagy egyéb kerek sütőformát kenj ki olívaolajjal (ajánljuk hozzá: Biolea Estate prémium extra szűz olívaolaj), öntsd bele a keveréket és 180 fokon kb. 50-60 percig süsd. Tűpróbával ellenőrizd, hogy a közepe is átsült-e.
Extra tipp: a püréhez a feldarabolt sütőtököt ne főzd, hanem sütőben süsd puhára! Sütés közben a tökben lévő cukor karamellizálódva sokkal finomabb ízt ad majd a süteményednek. Sütés után aprítógépben vagy botmixerrel minél krémesebbre keverd a pürét a tökéletes sütiélményhez!
Ajánlott alapanyagot megtalálod:
https://olivacsepp.hu/products/biolea-nerantzio-kretai-olivaolaj-naranccsal
Forrás: https://www.biolea.gr/recipe/spiced-olive-oil-pumpkin-cake-with-nerantzio/