Gazpacho

Gazpacho

Hozzávalók 6 személyre (2 főre is ennyit készítünk, jót tesz neki, ha pár nap alatt kicsit összeérnek az ízei):

 

  • 1,5 kg érett paradicsom (nagyobb, szaftosabb fajta)
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb fürtös uborka (kígyóuborkából is készítheted, az talán kevésbé zamatos)
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • ízlés szerinti mennyiségű fokhagyma (nálunk legalább 2 gerezd)
  • 1/2 kaliforniai paprika (vagy 1 közepes paradicsompaprika) kicsumázva
  • egy löttyintés balzsamecet vagy fehér borecet
  • szárított vagy friss oregano
  • friss bazsalikom
  • só, bors
  • De Kleva olívaolaj
  • víz

A paradicsomok alsó részén kereszt irányú bevágást ejtesz, leforrázod - mi vízforralóban forralt vizet öntünk rá, nem főzzük - , pár perc után a forró vízből jéghideg vízbe rakod. Így nagyon könnyű leszedni a héját. Meghámozod, kockákra vágod, mehet egy nagy lábasba vagy fazékba.

Az összes többi hozzávalót rusztikus darabokra vágod - nem kell elegánsan szeletelni, úgyis az egészet összeturmixolod majd - és bedobod a paradicsomkockák mellé.

Mehet rá a só, bors és a zöldfűszerek, az ecet és ízlés szerinti mennyiségű olívaolaj. Lehetőleg aromásabb, karakteresebb olajat használj - mi az isztriai DeKlevát ajánljuk hozzá.

Önts hozzá egy kevés vizet és botmixerrel kezdd el pürésíteni. Attól függően, hogy milyen sűrűségűre szeretnéd, adagolj még hozzá vizet. Folyamatosan kóstold és fűszerezd, ha kell.

Alaposan hűtsd le, tálald kevés olívaolajjal és friss bazsalikommal.

Botmixer helyett készítheted turmixgépben is. Sok recept a hozzávalókhoz javasol 1 szelet kenyeret is, amit beleturmixolhatsz a levesbe. Ilyen meleg nyári napon szerintünk a kenyér nem szükséges, de próbáld ki bátran, úgy is nagyon finom!

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.