A stifadot Görögországban készítik marhából, bárányból és kecskéből. És Krétán szelídgesztenyéből is. Ha egy jó, magyaros pörkölt ízre számítasz, akkor csalódni fogsz. A stifado teljesen más világ, inkább egy édeskésebb, paradicsomos ragu. De elképesztően finom! Hogyan készítsd?
Hozzávalók (kb. 3-4 személyre)
40 dkg főtt, tisztított szelídgesztenye
40 dkg tisztított, egész gyöngyhagyma
1 kisebb fej szeletelt lilahagyma
2-3 evőkanál enyhe ízű olívaolaj (mi Biolea Estate-tel készítjük)
2 nagyobb gerezd apróra vágott fokhagyma
1 babérlevél
1 kis darab fahéj
4 db szegfűszeg
2 dl paradicsompüré
0,5 – 1 dl vörösbor (látni fogod, mennyi folyadékot vesz fel a stifado főzés közben)
2 evőkanál méz
Só ízlés szerint
Készítése:
- Egy edényben forrósítsd fel az olívaolajat és 4-5 percig pirítsd rajta a hagymákat, amíg egy kis színt nem kapnak.
- Add hozzá a fokhagymát és a főtt gesztenyét, jól keverd össze és süsd további 2-3 percig.
- Öntsd a keverékhez a vörösbort és a mézet és főzd további 2 percig. Így az alkohol kicsit elpárolog.
- Add hozzá a paradicsompürét, a fahéjat, szegfűszeget és a babérlevelet és enyhén sózd meg.
- Kis lángon főzd kb 20 percig, amíg a lé jól besűrűsödik. Vigyázz, nehogy leégjen!
- Rizzsel, krumplipürével vagy kenyérrel is tálalhatod.