Fava, a görög "sárgaborsókrém"

Fava, a görög "sárgaborsókrém"

Görögországban kedvelt előétel a fava. Nagyon finom akkor is, ha az itthon kapható, kicsit gömbölyűbb, nagyobb szemű sárgaborsóból készíted. De ha Görögországban jársz érdemes bármelyik sima élelmiszerboltban venned egy csomag fava-t, ami apróbb szemű mint az itthon kapható rokona. 

Bár sok recept "a görög sárgaborsó főzelékként" utal erre az ételre, a fava nem egy meleg főétel, hanem egy hideg kence sok olívaolajjal és lilahagymával. Előételként, vagy egy jó meleg napon akár - más helyi előételekkel társítva - a hagyományos görög meze részeként főételként is fogyasztható. 

 

Hozzávalók:

- 1 bögre fava (vagy sárgaborsó)

- 1 fej lilahagyma a főzéshez + ízlés szerinti mennyiség a tálaláshoz

- 1 gerezd fokhagyma

- 2 + 4 evőkanál extra szűz olívaolaj (ajánljuk hozzá: Biolea Estate prémium extra szűz olívaolaj)

- kb 2 bögre zöldség alaplé (Ha ez nincs kéznél, akkor zöldségleves kockából készítsd el, mielőtt főzni kezdesz.)

- 1 friss rozmaring ág, vagy szárított rozmaring 

- 2 babérlevél

- 1 kezeletlen citrom héja és leve

 

Elkészítés:

A favat (sárgaborsót) öntsd le annyi forrásban lévő vízzel, ami ellepi. Jól keverd át egy fakanállal addig, amíg a víz opálossá nem válik, majd szűrd le.

1 fej hagymát és a fokhagymát vágd nagyobb darabokra. Egy edénybe önts kb 2 evőkanál extra szűz olívaolajat, dobd rá a hagymaféléket, sózd, borsozd, mehet rá egy csipet cukor, 2 babérlevél és közepes tűzön pirítsd aranybarnára. Utána add hozzá a leszűrt favat (sárgaborsót), és alaposan keved össze a hagymás alappal. Ezután öntsd fel annyi alaplével, hogy teljesen ellepje. 

Lassú tűzön főzd kb. 15 percig, amíg teljesen meg nem puhul (a sárgaborsó főzési ideje ettől eltérhet, akár 30 perc is lehet, érdemes néha kóstolgatni). Közben gyakran keverd meg és ha nagyon lefőne róla az alaplé, picit öntögess hozzá. Akkor jó, ha a puhára főtt zöldségeket még mindig ellepi az alaplé.

Ha a fava megfőtt, szedd ki belőle a rozmaring ágat és a babérlevelet. Na és itt jön egy fontos lépés: ha már többször készítetted, és érzésre megvan, hogy mennyi folyadék kell a jó állag eléréséhez, akkor a lábas teljes tartalmát zöldségestül, levestül zuttyantsd bele egy turmixgépbe, vagy pürésítsd botmixerrel. Ha még nem készítetted, azt javaslom, hogy szűrd le a favaról a levet és turmixolás közben kis adagokban adagold vissza. Így  biztosan nem készül a krém helyett véletlenül krémleves.

Turmixolás közben adj az alaphoz még 4 evőkanál extra szűz olívaolajat, a citrom reszelt héját és levét, és keverd teljesen homogénre, lágyra és krémesre. Közben ha szükséges sózd, borsozd.

A jó állag nem túl folyékony, ha kanállal megkeverjük, akkor benne marad a kanál nyoma - viszont még könnyedén átönthető egy kisebb edénybe. Azzal is érdemes számolni, hogy hűlés-állás közben még sűrűbbé válik a krém. És fogyasztáskor az a jó, ha krémes, kenhető, nem áll be, mint a beton.

Tálaláskor a krém tetejét locsold meg extra szűz olívaolajjal, szórd meg frissen őrölt borssal, apróra vágott lilahagymával. Mehet rá egy kis szárított kakukkfű is.

Extra tipp: nagyon finom, ha sült paradicsomot és lilahagymát teszel a tetejére. Ehhez félbevágott koktél-, vagy felkockázott nagyobb paradicsomot és karikákra vágott lilahagymát tegyél egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Önts rá kevés extra szűz olívaolajat, picit sózd, borsozd, szórd meg kakukkfűvel. Sütőben süsd krémesre, illatosra.

Az ajánlott hozzávalókat megtalálod:

https://olivacsepp.hu/products/biolea-estate-kreta 

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.