Házi pisztáciakrém

Házi pisztáciakrém

Ehhez a recepthez nem adunk mennyiségeket, mivel nagyon egyéni, hogy ki, mennyi krémet szeretne készíteni, milyen vaj-olívaolaj arányt tart a legjobbnak. Mint, ahogy az is változó, hogy milyen sűrűségűre,  teljesen simára vagy kicsit darabosra szeretnénk keverni a krémünket.

Az alapok:

  • Pucolj meg kívánt mennyiségű sózatlan pisztáciát. Teltebb lesz a krém íze, ha a magvakat száraz serpenyőben kicsit átpirítod. Ez esetben aprítás előtt hagyd kihűlni.
  • A pisztáciát aprítógépben aprítsd fel kicsit durvábbra. Adj hozzá kevés olvasztott (de már nem forró) vajat és kevés olívaolajat. 
  • Indítsd el újra az aprítógépet és apránként adagolj hozzá olívaolajat amíg a neked megfelelő sűrűségű, krémes halmazállapotot nem éred el.
  • Lezárható üvegbe adagolva tedd a hűtőszekrénybe.
  • Nem tudjuk, meddig áll el,  ezt eddig még nem volt esély kipróbálni. De néhány hétig biztosan megőrzi a minőségét.

Tippek, trükkök:

  • Mindenképpen jó minőségű olívaolajat használj, nem érdemes a drága pisztáciát valami gyenge olajjal elrontani. Fontos, hogy az olívaolaj ne legyen túl csípős, karakteres ízű. Mi a krétai Biolea Estate  vagy Pamako olajakat használjuk. Az isztriai olívaolajak túl markánsak ehhez a recepthez.
  • Ha csak vajjal akarod készíteni akkor készülj fel rá, hogy a krémed töményebb, kicsit "zsírosabb" állagú, nehezebben kenhető lesz.
  • Ha nem fogyasztasz tejterméket akkor készítheted csak olívaolajjal, vagy ha használsz margarint, akkor margarin-olíva keverékével.
  • Van aki tesz bele egy pici cukrot vagy egy csipet sót. Mi inkább a felhasználáskor döntjük el, hogy tegyünk-e hozzá bármilyen ízesítőt.

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.