Ehhez a recepthez nem adunk mennyiségeket, mivel nagyon egyéni, hogy ki, mennyi krémet szeretne készíteni, milyen vaj-olívaolaj arányt tart a legjobbnak. Mint, ahogy az is változó, hogy milyen sűrűségűre, teljesen simára vagy kicsit darabosra szeretnénk keverni a krémünket.
Az alapok:
- Pucolj meg kívánt mennyiségű sózatlan pisztáciát. Teltebb lesz a krém íze, ha a magvakat száraz serpenyőben kicsit átpirítod. Ez esetben aprítás előtt hagyd kihűlni.
- A pisztáciát aprítógépben aprítsd fel kicsit durvábbra. Adj hozzá kevés olvasztott (de már nem forró) vajat és kevés olívaolajat.
- Indítsd el újra az aprítógépet és apránként adagolj hozzá olívaolajat amíg a neked megfelelő sűrűségű, krémes halmazállapotot nem éred el.
- Lezárható üvegbe adagolva tedd a hűtőszekrénybe.
- Nem tudjuk, meddig áll el, ezt eddig még nem volt esély kipróbálni. De néhány hétig biztosan megőrzi a minőségét.
Tippek, trükkök:
- Mindenképpen jó minőségű olívaolajat használj, nem érdemes a drága pisztáciát valami gyenge olajjal elrontani. Fontos, hogy az olívaolaj ne legyen túl csípős, karakteres ízű. Mi a krétai Biolea Estate vagy Pamako olajakat használjuk. Az isztriai olívaolajak túl markánsak ehhez a recepthez.
- Ha csak vajjal akarod készíteni akkor készülj fel rá, hogy a krémed töményebb, kicsit "zsírosabb" állagú, nehezebben kenhető lesz.
- Ha nem fogyasztasz tejterméket akkor készítheted csak olívaolajjal, vagy ha használsz margarint, akkor margarin-olíva keverékével.
- Van aki tesz bele egy pici cukrot vagy egy csipet sót. Mi inkább a felhasználáskor döntjük el, hogy tegyünk-e hozzá bármilyen ízesítőt.