A mennyiségek a leírtakhoz képest változhatnak, hiszen sok mindentől függ, hogy pontosan miből, mennyit teszel majd bele (a kakaópor mennyisége ízlés dolga is, azt, hogy mennyi folyadék és szárazanyag szükséges ahhoz, hogy formázhatóak legyenek a golyók befolyásolhatja pl. a datolya puhasága). Úgyhogy készítés közben nyugodtan hallgass a megérzéseidre.
Hozzávalók:
- 25 dkg puha, aszalt, magozott datolya
- rum vagy rumaroma, ízlés szerint
- cukrozatlan kakaópor, ízlés szerint (ehhez a datolya mennyiséghez kb. 2 evőkanálnyi legalább szükséges, a többi attól függ, mennyire szeretnéd ellensúlyozni a datolya édességét)
- kevés vanília sűrítmény (ez elhagyható)
- 15-20 deka kókuszreszelék (nem biztos, hogy mind elfogy, de legyen kéznél)
- pár csepp Biolea Nerantzio
- víz
- némi türelem
A datolyát legalább egy éjszakára beáztatjuk, víz és rum (vagy rumaroma) keverékébe. A víz-rum arány ízlés dolga, kb. 3/4 mennyiség vízhez szoktam 1/4 mennyiség rumot tenni. Fontos, hogy a folyadék teljesen lepje el az aszalt gyümölcsöt. Nem szükséges hűtőbe tenni, szobahőmérsékleten sem lesz semmi baja.
Másnap a beáztatott datolyát leszűrjük, a rumos-vizes keveréket egyelőre félretesszük. Az aszalt gyümölcsöt botmixerrel (vagy turmixgéppel) pépesítjük. Adunk hozzá néhány csepp Biolea Nerantzio-t (itt az olívaolaj ízesítőként szerepel, ne vigyük túlzásba a mennyiséget).
Ízlés szerint adunk hozzá 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaóport, kókuszreszeléket és nagyon keveset a rumos áztatóvízből. A lényeg, hogy formázható állagú keveréket kapjunk. Ízlés szerint tehetünk bele vanília sűrítményt is. Ha túl lágy a keverék, akkor mehet bele még kakaópor vagy kókuszreszelék.
Formázás közben így is, úgy is ragadni fog a massza, ezért érdemes időnként bevizezni a kezünket. A kis golyókat beleforgatjuk a kókuszreszelékbe, és legalább egy órára betesszük a hűtőbe. Nem biztos, hogy rögtön elsőre sikerül formás golyócskákat gyártani, de az ízén ez semmit nem változtat. :)
Extra tippek:
- A golyó közepébe tehetünk egy rumos meggyet, vagy egy szem mandulát, esetleg diót. Ez a formázást nem könnyíti meg, viszont nagyon finom!
- Kókuszreszelék helyett keserűcsoki reszelékbe, darált dióba vagy aprított mogyoróba is megforgathatjuk a golyóbisokat
- A masszába keverhetünk durvára vágott diót, mogyorót, vagy mandulát
- Kevés reszelt narancshéj még finomabb aromát ad a desszertnek
- Bevállalósok kevés chilit is tehetnek bele
Ajánlott olívaolajat megtalálod:
https://olivacsepp.hu/products/biolea-nerantzio-kretai-olivaolaj-naranccsal