Krétai dakos

Krétai dakos

A dakos  klasszikus krétai étel.  Alapja a „paximadia”, ami pirított, árpa alapú péksütemény. Speciális boltokban itthon is kapható, de ha nem jutsz hozzá, akkor tökéletesen helyettesíthető kétszersülttel. (Végső esetben pirított kenyérrel, baguettel is.)

Az eredeti recept mizithra-t javasol az ételhez, ami egy sós kecske- vagy juhtejből készülő, krétai friss sajt. De ha csak feta van kéznél azzal sem fogod elrontani a végeredményt.

Az ételhez mindenképpen fontos a jó minőségű, extra szűz olívaolaj használata. Olívaolaj választékunkból a lágyabb ízek kedvelőinek javasoljuk a krétai Biolea Estate-et. Ha kicsit karakteresebb ízvilágra vágysz, akkor használd a paradicsomos ételek legjobb kiegészítőjét, az isztriai Bursic De Kleva olívaolajat.

Kalandvágyóbbak pedig a Biolea Lemonio olívaolajból is cseppenthetnek rá egy keveset.

Hozzávalók (a mennyiség a paradicsom méretétől függ)

  • Paximadia (vagy kétszersült, vagy pirítós)
  • 2 db nagyobb méretű, érett, szaftos paradicsom (lereszelve – nagy lyukú reszelőn gyönyörűen át tudjuk préselni az érett paradicsomot úgy, hogy a héja a kezünkben marad -, vagy nagyon apró kockákra vágva. Esetleg vegyítve a kétféle textúrát)
  • 50 gr morzsolt Mizithra vagy Feta sajt
  • Extra szűz olívaolaj, ízlés szerint
  • Tofillo MADARA fűszerkeverék zöldségételekhez (vagy szárított oregano esetleg kakukkfű)
  • Olajbogyó
  • Só, frissen őrölt bors

 

Elkészítés

  • Ha az eredeti péksüteménnyel, vagy nagyon kemény kétszersülttel dolgozol, akkor kicsit nedvesítsd meg a felületét vízzel vagy vörösborral;
  • Rendezd el a tetején a reszelt és/vagy apróra vágott paradicsomot, ízlés szerint enyhén sózd és borsozd (a sózás mennyisége függ attól is, mennyire sós a felhasznált sajt);
  • A paradicsom tetejére jön a mizithra vagy a morzsolt feta;
  • Locsold meg olívaolajjal, majd koronázd meg az ételt egy szem olívabogyóval. Kalamatával, vagy fekete olajbogyóval a legfinomabb;
  • Végül szórj a tetejére a fűszerkeverékből.

Ajánlott alapanyagokat megtalálod:

https://olivacsepp.hu/collections/premium-extra-szuz-olivaolajok

https://olivacsepp.hu/products/tofillo-madara-fuszerkeverek-zoldsegetelekhez

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.