A receptben szereplő verjus, a gasztronómiában savanyításra használt alapanyag többnyire éretlen szőlőszemek kipréselt levéből készül. Több magyar borász is készíti, így itthon is könnyen elérhető termék.
Ha most nincs kéznél verjus, akkor ebben a receptben a következőképpen helyettesítheted: 2 evőkanál citromlevet keverj össze 1 evőkanál száraz fehérborral. Nem teljesen ugyanaz, de hasonlóan friss ízhatást érhetsz így el.
Hozzávalók
- 4 db bébi – vagy 2 kisebb méretű normál – póréhagyma fehér és halványzöld része
- ízlés szerint só
- 3 evőkanál almaecet (helyettesítheted fehér borecettel)
- 3 édes narancs
- 2 csésze (360 gr) fekete, vagy kalamata olívabogyó – vízzel leöblítve, papír törlővel szárazva törölve.
Az öntethez
- 1/4 csésze (60ml) Biolea Estate prémium extra szűz olívaolaj
- 3 evőkanál verjus (vagy 2 evőkanál citromlé + 1 evőkanál száraz fehérbor keveréke)
- só ízlés szerint
- egy csipet édes, vagy ha bírod az erősebb ízeket, akkor csípős chili pehely
- 2 evőkanál apróra vágott friss tárkony, vagy borsmenta (ha szárítottat használsz, abból kb. 1 púpozott teáskanálnyi)
Elkészítés
- A vékonyan felkarikázott póréhagymát tedd egy mély tálba, sózd, add hozzá az almaecetet, 2 evőkanál vizet, és jól keverd össze. Így marináld 30 percen, maximum 1 órán keresztül;
- Közben hámozd meg a narancsot, szedd gerezdekre (a fehér rostoktól szabadítsd meg) és a gerezdeket vágd kb 1,5 centi vastag szeletekre. Rendezd el egy szép, nagy tálon és szórd rá az olívabogyókat;
- Szűrd le a póréhagymát és préseld ki belőle a páclevet két réteg törlőpapír segítségével. Szórd az olívás narancsszeletek tetejére;
- Készítsd el az öntetet: egy tálban keverd, vagy egy kis üvegben mixeld össze az olívaolajat és a verjus-t egy csipet sóval (vigyázz, az olívabogyó sós lehet!), az édes vagy csípős chilivel és a friss, vagy szárított tárkonnyal (esetleg borsmentával);
- Önsd a dresszinget a salátára és frissen tálald
Ajánlott alapanyagokat megtalálod:
https://olivacsepp.hu/products/biolea-estate-kreta
Forrás: https://www.biolea.gr/recipe/orange-olive-and-baby-leek-salad/