Padlizsánkrém variációk I. - az egyszerű padlizsánkrém és az arab baba ganoush

Padlizsánkrém variációk I. - az egyszerű padlizsánkrém és az arab baba ganoush

A világban nagyon sokféle padlizsánkrémet készítenek. Mi  négy receptet szeretnénk megosztani Veled.  Ebben a bejegyzésben megmutatjuk a lehető legegyszerűbb erdélyi eredetű padlizsánkrém és az arab baba ganoush elkészítési módját. A másik két receptet egy következő cikkünkben találod majd.

Az alapok minden padlizsános kenegetős esetében egyformák:

A padlizsánt faszenes grillen (ettől lesz a legfinomabb), közvetlenül a gáztűzhely rózsáján vagy sütőben süsd addig, amíg a héja feketévé válik, a belseje pedig krémesen puha lesz. Ha sütés előtt egy villával megszurkálod nem fog megrepedni - vagy esetleg felrobbanni - a hő hatására. 

Sütés után a padlizsán héját szedd le - a legegyszerűbb ha felvágjuk az egyik oldalát, és a puhára sült gyümölcshúst egy tálba kikanalazzuk. Hagyományosan fából készült eszközöket használnak a padlizsán feldolgozásához és nem mixelik a húsát túl krémesre.

Egyszerű padlizsánkrém:

Többféleképpen készítik, van aki tejfölt esetleg majonézt is tesz bele, mi most egy  vegán változatot ajánlunk.  Az elkészítését eredetileg napraforgóolajjal tanultam egy erdélyi barátnőm nagymamájától, de az utóbbi időben kizárólag nem túl markáns ízű olívaolajjal készítem.

Hozzávalók:

  • 1 db padlizsán
  • fél fej lilahagyma - kisebb darabot válasszunk
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál olívaolaj (ajánljuk hozzá: Biolea Estate prémium extra szűz olívaolaj)
  • só, bors
  • fél citrom leve

Elkészítés:

A megsütött, héjától megtisztított padlizsánt tedd keverőtálba, fakanállal aprítsd apró darabokra. Sózd, borsozd, reszeld bele - vagy apróra vágva add hozzá - a lilahagymát, nyomd bele a fokhagymát és add hozzá a fél citrom levét. Majd az olívaolajat lassan adagolva, alaposan keverd ki a krémet.

Az olívaolaj mennyisége függ a padlizsán méretétől, és ízlés kérdése is, mennyire krémesre szeretnéd készíteni.  Friss kenyérrel vagy pirítóssal az igazi!

 

Baba ganoush, az arab padlizsánkrém:

Ennél a receptnél különösen  fontos a füstös íz. Így ha nincs faszénen, parázson megsütni a padlizsánt, akkor lehet picit csalni egy kevés füstölt pirospaprikával.

Hozzávalók:

  • 1 db padlizsán 
  • 2 evőkanál tahini (erről a recept végén bővebben!)
  • 1-2 evőkanál extra szűz olívaolaj (ajánljuk hozzá: Biolea Estate prémium extra szűz olívaolaj)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • ízlés szerint füstölt pirospaprika
  • ízlés szerint római kömény

Elkészítés:

Készítsd elő padlizsánt a fent leírt módon. A húsát egy vágódeszkán késsel aprítsd fel, tedd keverőtálba, add hozzá a többi alapanyagot és fakanállal alaposan keverd össze. Ez esetben kicsit darabosabb állagú krémet kapsz. (ha mindenképpen aprítógépben szeretnéd készíteni, akkor egyszerűen tedd bele az összes hozzávalót és keverd krémesre a padlizsán húsával.)

Az összetört/vagdalt padlizsánt halmozd fel egy tálon, tetejét alaposan locsold meg olívaolajjal. Kenyérrel, pitával, zöldségekkel felejthetetlen ízélmény.

 

Néhány extra tipp: a baba ganoush tetejére készíthetünk sült lilahagymát, esetleg piríthatunk fenyőmagot, mandulát. Vagy megszórhatjuk füstölt pirospaprikával, esetleg kevés chilipehellyel is.

 

És pár szó a tahiniről: a tahini = szezámmag paszta. Nagyon sok helyen kapható kész állapotban, de nem olcsó mulatság. De otthon is elő tudod állítani! Ehhez vehetsz készen kapható tahini port - vagyis őrölt szezámmagot - , de jobban jársz, ha az őrlést is magad végzed el.

Ez utóbbi esetben serpenyőben vagy sütőben szárazon pirítsd aranybarnára a szezámmagot. Ezután megdarálhatod kávédarálóban - ekkor a darált szezámmagot öntsd át egy keverőtálba, majd kevés vízzel és apránként adagolt semleges ízű extra szűz olívaolajjal keverd krémesre. Vagy aprítógépbe is rakhatod a megpirult magvakat - így rögtön adagolhatsz hozzá egy kevés vizet és apránként az olívaolajat. Az állaga kanállal jól keverhető legyen, se túl híg, se túl tömör. Az elkészült tahinit tedd üvegbe, tetejére önts egy ujjnyi olívaolajat - ez segít a krémet tovább frissen tartani - és tárold hűtőben. Sokáig eláll.

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.