Ez a recept nem a mediterrán konyháról és alapvetően nem is az olívaolajról szól. Viszont másnaposság esetén jót tesz a gyomornak, ezért gondoltuk, így szilveszter környékén megosztjuk veletek.
Mi palóc gyökerekkel rendelkezünk, az alábbi korhelylevest "palóc korhelylevesként" ismerjük. De hallottuk már, hogy "felvidéki korhelylevesnek" tituláltak. Akár így, akár úgy, nagyon finom, és másnaposság ellen szinte kötelező fogás.
A recept dédnagyimtól származik, aki nyilván nem olívaolajjal készítette. Úgyhogy ha sertészsír van kéznél, az a hagyományos zsiradéka. Többször megfőztük már olívaolajjal is, talán nem szentségtörés - és úgy is nagyon finom. A rántást nem érdemes kispórolni belőle, mert elvész a karaktere. Ez nem egy diétás fogás.
Mint minden káposztás étel, a korhelyleves is úgy jó, ha minél többször melegítik. Így érdemes jó előre elkészíteni egy nagy adagot, hogy szükség esetén rögtön kéznél legyen.
Hozzávalók:
- 1 db füstölt csülök
- 50 dkg savanyú káposzta ("vecsési", vagyis fermentált káposzta. Ha túl sósnak vagy túl savanyúnak érzed, érdemes kicsit átmosni főzés előtt.)
- 25 dkg gomba (vadgombával a legfinomabb, de bármilyen, üzletekben is elérhető gomba jó hozzá)
- babérlevél
- egész feketebors, egész kömény (teatojásban vagy kis géz-csomagocskába téve)
- ízlés szerint zsíros tejföl
- só
A rántáshoz:
- 1 nagy kanál (olíva)olaj, vagy zsír
- 1 csapott (fa- vagy evő-) kanál liszt
- 1 kisebb fej vöröshagyma, "pörköltesre" aprítva
- édes-nemes vagy csípős pirospaprika, ízlés szerint
Elkészítés:
A csülköt alaposan mosd át, akár pár órára hideg vízbe be is áztathatod. Hideg vízben, lassú tűzön tedd fel főni. (Kuktában is megfőzheted, de a lassú főzés más aromákat hoz ki a csülökből.) Ha a csülök megpuhult csontozd ki és vágd kisebb kockákra.
A káposztát szükség szerint mosd át, add hozzá a csülök főzővizét, amit sima vízzel kicsit higíthatsz. Dobd bele a nagyobb szeletekre vágott gombát. (Ha szárított gombával dolgozol, akkor azt főzés előtt forró vízzel öntsd le.) Ha kell sózd meg (fontos megkóstolni, hogy a csülök leve vagy a káposzta nem túl sós-e). Dobd bele a teatojást az egész borssal és köménnyel, add hozzá a babérlevelet. Főzd a káposztát majdnem teljesen puhára.
A rántáshoz a zsiradékban a lisztet picit futtasd fel, add hozzá a vöröshagymát és pirítsd világos sárgára. Keverd bele a pirospaprikát - ehhez le is húzhatod az edényt a tűzről, de az is elég, ha csak takarékra veszed. Kis hideg vízzel keverd a rántást simára, add hozzá a leveshez és főzd a káposztát puhára.
A tányérod aljára tegyél pár húskockát, ízlés szerint tejfölt és szedd rá a levest. Akinek bírja a gyomra mehet bele egy kis csípős paprika is.