Sütőtökös pásztorpite

Sütőtökös pásztorpite

Hozzávalók (4 személyre)

A raguhoz:

  • 500 gr darált marhahús (vagy ha szereted, és főleg, ha hozzájutsz, akkor ugyanennyi bárányhús)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes sárgarépa (kis kockákra vágva)
  • 200 gr zöldborsó (lehet mirelit is)
  • kevés sűrített paradicsom
  • fűszerek: só, bors, kakukkfű, 1 babérlevél, ízlés szerint füstőlt pirospaprika,  őrölt kömény
  • kevés olívaolaj (mi Biolea Estate-et használtunk)

 

A tetejére:

  • 1 kisebb sütőtök (pucolva kb 400-500 gr), megtisztítva, kockákra vágva
  • 500 gr krumpli, meghámozva, kockákra vágva
  • 2 egész tojás
  • fűszerek:: só, bors, kevés szerecsendió
  • opcionális: reszelt parmezán

megtisztított, kockákra vágott krumplit és sütőtököt sütőben - vagy air fryerben - 180 fokon süsd puhára. 

Amíg a zöldségek sülnek kevés olajon dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát és kicsit pirítsd le a kis kockákra szeletelt sárgarépát. Add hozzá a darált húst, kicsit forgasd át a hagymás alapon. Majd adj hozzá egy kevés vizet, nyomd bele a fokhagymákat, mehet hozzá a sűrített paradicsom és a fűszerek. Közepes lángon, időnként kevergetve főzd mártás állagúra (kb. mint egy jó sűrű bolognai szósz). Ha kell, pótolj hozzá időnként egy kevés vizet.

Amikor a sárgarépa már majdnem teljesen megpuhult, akkor add hozzá a mártáshoz a zöldborsót is. Ha a borsó megpuhul, kész a húsos ragu. Egy utolsó kóstolás és szükség szerinti fűszerezés után a ragut simítsd egy kisebb, magas falú tepsibe, vagy jénai tálba.

A sült tököt és krumplit egy krumplinyomóval törd össze, add hozzá a tojásokat, fűszereket és opcionálisan a reszelt parmezánt. Kever jó habosra, és a pürét simítsd a ragu tetejére.

Légkeveréssel 180, légkeverés nélkül 200 fokon süsd aranybarnára.

Ajánlott olívaolaj:

https://olivacsepp.hu/products/biolea-estate-kreta

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.