Hozzávalók (4 személyre)
A raguhoz:
- 500 gr darált marhahús (vagy ha szereted, és főleg, ha hozzájutsz, akkor ugyanennyi bárányhús)
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 közepes sárgarépa (kis kockákra vágva)
- 200 gr zöldborsó (lehet mirelit is)
- kevés sűrített paradicsom
- fűszerek: só, bors, kakukkfű, 1 babérlevél, ízlés szerint füstőlt pirospaprika, őrölt kömény
- kevés olívaolaj (mi Biolea Estate-et használtunk)
A tetejére:
- 1 kisebb sütőtök (pucolva kb 400-500 gr), megtisztítva, kockákra vágva
- 500 gr krumpli, meghámozva, kockákra vágva
- 2 egész tojás
- fűszerek:: só, bors, kevés szerecsendió
- opcionális: reszelt parmezán
A megtisztított, kockákra vágott krumplit és sütőtököt sütőben - vagy air fryerben - 180 fokon süsd puhára.
Amíg a zöldségek sülnek kevés olajon dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát és kicsit pirítsd le a kis kockákra szeletelt sárgarépát. Add hozzá a darált húst, kicsit forgasd át a hagymás alapon. Majd adj hozzá egy kevés vizet, nyomd bele a fokhagymákat, mehet hozzá a sűrített paradicsom és a fűszerek. Közepes lángon, időnként kevergetve főzd mártás állagúra (kb. mint egy jó sűrű bolognai szósz). Ha kell, pótolj hozzá időnként egy kevés vizet.
Amikor a sárgarépa már majdnem teljesen megpuhult, akkor add hozzá a mártáshoz a zöldborsót is. Ha a borsó megpuhul, kész a húsos ragu. Egy utolsó kóstolás és szükség szerinti fűszerezés után a ragut simítsd egy kisebb, magas falú tepsibe, vagy jénai tálba.
A sült tököt és krumplit egy krumplinyomóval törd össze, add hozzá a tojásokat, fűszereket és opcionálisan a reszelt parmezánt. Kever jó habosra, és a pürét simítsd a ragu tetejére.
Légkeveréssel 180, légkeverés nélkül 200 fokon süsd aranybarnára.
Ajánlott olívaolaj:
