Vegán narancsos, édesburgonyás sárgarépakrém leves

Vegán narancsos, édesburgonyás sárgarépakrém leves

Az ajánlott mennyiség nagyjából 4 személy számára elegendő, persze levesből elég nehéz mindig ugyanazt az adagot elkészíteni. Így a mennyiségeket tekintsd ajánlásnak, és kreatívkodj bátran az alapanyagokkal.

 

Összetevők:

  • 5 db közepes méretű sárgarépa (ha nem keserű elég csak megmosni, nem szükséges meghámozni)
  • 1 db póréhagyma (a fehér és világoszöld része)
  • 1 közepes méretű édesburgonya
  • 1 narancs leve (ha kezeletlen, akkor a héja is mehet bele reszelve)
  • főzéshez enyhe ízvilágú olívaolaj (ajánljuk hozzá: Biolea Estate extra szűz olívaolaj)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis darab reszelt gyömbér (ha nincs friss gyömbér otthon, akkor a szárított verzió is tökéletes)
  • kókusztej (ha nem szereted az ízét, akkor bármilyen más növényi tej jó hozzá)
  • kedvenc fűszereink: garam masala fűszerkeverék, kurkuma, görögszéna, kevés chili, só, bors. 
  • Tálaláskor néhány csepp Biolea Nerantzio olívaolaj

 

Elkészítés:

A póréhagymát karikákra vágjuk, a répát felkockázzuk, az édesburgonyát megtisztítjuk és kb akkora kockákra vágjuk, mint a répát (az édesburgonya hamarabb fog megpuhulni, ettől függetlenül együtt főzhetjük, a végén úgyis pürésítjük). A fokhagymát apróra vágjuk, a gyömbért megpucoljuk, lereszeljük.

Az olívaolajra a só és bors kivételével szórjuk rá a fűszereket és a reszelt gyömbért, és pár percig hevítsük fel - amíg kellemesen illatozni kezdenek. Ne félj, nem lesz keserű az étel!

Ezután kerül rá a póréhagyma, ezt kicsit lepirítjuk.Rádobjuk az apróra vágott fokhagymát, végül sárgarépa és édesburgonya kockákat. Forgassuk át a zöldségeket a fűszeres-hagymás alapon, majd öntsünk rá annyi vizet, ami épphogy ellepi. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt puhára főzzük. 

Ha a zöldségek megpuhultak botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a kókusztejet (állítsd be a neked megfelelő sűrűséget). Jöhet bele a narancs leve, és ízlés szerint a reszelt héja. Ezután a levest újra felforraljuk, ha szükséges, még tovább ízesítjük, forrón tálaljuk.

Tálalási javaslatok: a tetejére csepegtethetünk a Biolea Nerantzio narancsos olívaolajból, Piríthatunk rá magvakat, fogyaszthatjuk levesgyönggyel, megszórhatjuk csírákkal, mikrozöldekkel. 

 

Ajánlott alapanyagokat megtalálod: 

https://olivacsepp.hu/products/biolea-nerantzio-kretai-olivaolaj-naranccsal

https://olivacsepp.hu/products/biolea-estate-kreta

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.