Az alábbi recept az alap, vegán változat, de adhatunk hozzá morzsolt fetát, vagy akár tonhalat is. Ha előző este elkészítjük, az ízek szépen összeérnek.
Ezt a salátát egy olyan klasszikus, görög lencsesaláta ihlette, melyet rengeteg tengerparti tavernában kínálnak a görög szigetvilágban. A konkrét receptet alkotója a Biolea Estate prémium extra szűz olívaolaj aromájával álmodta meg, kiemelve az olívaolaj lágy, kissé gyümölcsös karakterét.
Hozzávalók (2 főre - bár én simán megeszem egyedül is...)
- 1 csésze száraz lencse
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 1 ½ csésze koktélparadicsom
- 1 narancs (vagy grapefruit) meghámozva és nagyobb darabokra vágva
- ½ kockára vágott fehér- vagy lilahagyma
- ½ csésze aprított, friss petrezselyem
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj + plusz ízlés szerinti mennyiség a tálaláshoz (ajánljuk hozzá: Biolea Estate extra szűz prémium olívaolaj)
- 1 ½ evőkanál vörösborecet (vagy ugyanennyi citromlé)
- ízlés szerint só és frissen őrölt bors
Elkészítés
- Egy közepes edénybe tegyük fel főni a lencsét 2-3 csésze vizzel, adjuk hozzá a félbevágott fokhagymagerezdeket és a babérlevelet. A forrástól számított kb. 25 percig főzzük közepes lángon, amíg a lencse megpuhul, de még nem fő pépesre. Ha szükséges, menet közben pótoljuk a vizet;
- Ha a lencse megfőtt szűrjük le, mossuk át hideg vízzel, távolítsuk el a fokhagymát és a babérlevelet. Kis időre tegyük félre;
- Vágjuk félbe a koktélparadicsomokat, kockázzuk fel a hagymát, a narancsot vágjuk nagyobb darabokra – rusztikusan, nem szükséges a daraboknak egyformának lennie – és aprítsuk fel a petrezselymet. A zöldségeket és a narancsot adjuk hozzá a főtt lencséhez, és gyengéden keverjük össze.
- Készítsük el a salátaöntetet: mixeljük össze az olívaolajat a borecettel (vagy citromlével), adjunk hozzá kevés sót és frissen őrölt borsot. A legegyszerűbb, ha az összetevőket egy kis méretű, jól záródó üvegcsébe töltjük (ez lehet kifejezetten salátaöntet készítő edény, de akár egy kisebb befőttesüveg is) és jól összerázzuk;
- A dresszinget öntsük rá a salátára, fedjük le és a hűtőszekrényben pihentessük pár órát. De az a legjobb, ha egy éjszakán keresztül hagyjuk az ízeket összeérni;
Tálaláskor meglocsolhatjuk még egy kevéske olívaolajjal, esetleg Biolea Lemonio olajjal, és ízlés szerint tovább sózhatjuk-borsozhatjuk. Konzerv lencsével is működik, úgy pillanatok alatt elkészül
Ajánlott alapanyagokat megtalálod:
https://olivacsepp.hu/products/biolea-estate-kreta
https://olivacsepp.hu/products/biolea-lemonio-kretai-olivaolaj-citrommal