Paradicsomos garnélarák spagettivel

Paradicsomos garnélarák spagettivel

Ebben a receptben az a szuper, hogy attól függően, milyen alapanyagok vannak kéznél, nyugodtan variálhatjuk. Ha előfőzött garnélánk van otthon akkor is nyugodtan kezdjünk neki a főzésnek, csak az elején kihagyhatjuk a hagymás alapon való átsütést. Ha nem szeretjük az ouzo-t, tökéletes lesz az étel egy löttyintés száraz fehérborral is. 

 

Hozzávalók (kb 4–6 főre attól függően, hogy előételként vagy főételként tálaljuk)

  • 500 gr közepes méretű garnéla (lehetőség szerint nem előfőzött)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 apróra vágott fehér- vagy lilahagyma
  • 400 gr kockára vágott friss paradicsom / vagy 1 doboz felkockázott hámozott paradicsomkonzerv/ vagy 1 kis üveg paradicsom passata
  • Egy csokor friss, apróra vágott petrezselyem
  • 1 teáskanál Tofillo Madara fűszerkeverék halételekhez
  • Ízlés szerint extra szűz olívaolaj (ajánljuk hozzá: Biolea Estate) a főzéshez
  • 1 löttyintés ouzo (ha nincs kéznél, vagy nem szereted, száraz fehérborral is helyettesítheted)
  • ½ teáskanál barna cukor
  • 500 gr linguine vagy spagetti tészta
  • Frissen őrölt bors
  • Találáskor ízlés szerint néhány csepp Biolea Lemonio olívaolaj, citrom- vagy limelé

 

Elkészítés

  • A garnélát megpucoljuk, a farokrészen rajta hagyva a páncélt (ez karakteresebbé teszi a szósz ízét);
  • Egy mély serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat és közepes lángon, nagyjából 2 percig dinszteljük az apróra vágott hagymát és az egész fokhagyma gerezdeket;
  • A megpucolt rákfarkakat rádobjuk a hagymás-fokhagymás alapra és addig sütjük, egyszer megforgatva, amíg a színe rózsaszínre nem változik (kb. 1 perc);
  • Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a Tofillo Madara fűszerkeveréket és rálöttyintjük az ouzo-t vagy a fehérbort;
  • Néha megkeverve további 2 percig főzzük, majd a rákfarkakat kivesszük a serpenyőből és lefedve félrerakjuk;
  • A serpenyőben lévő hagymás alaphoz hozzáadjuk a paradicsomot, a barnacukrot és lassú tűzön összeforraljuk, besűrítjük -  körülbelül 8 percig;
  • Ezután visszatesszük a rákfarkakat a szószba és további két percig gyenge lángon forraljuk, néha óvatosan meg-megkeverve;
  • A tésztát az előírásnak megfelelően megfőzzük. A kifőtt tésztát rászedjük a ragura, a tészta főzővizéből kb. 1-1,5 dl-el felöntjük a szószt;
  • Magas hőfokon további 1 percig forraljuk;
  • Apróra vágott petrezselyemmel megszórva, frissen tálaljuk. Ízesíthetjük pár csepp Biolea Lemonioval vagy pár csepp citrom- vagy lime lével.

Az ajánlott alapanyagokat megtalálod: 

https://olivacsepp.hu/products/biolea-estate-kreta

https://olivacsepp.hu/products/biolea-lemonio-kretai-olivaolaj-citrommal

https://olivacsepp.hu/products/tofillo-madara-fuszerkeverek-haletelekhez

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.