Padlizsánkrém variációk II. - ajvár és avokádós padlizsánkrém

Padlizsánkrém variációk II. - ajvár és avokádós padlizsánkrém

Padlizsánkrém sorozatunk előző részében megtalálod a leírást, hogyan tudod megsütni a padlizsánt, amiből a különböző krémeket készítheted. Négy receptet ígértünk, jöjjön hát a második páros.

 

Avokádós padlizsánkrém:

Lehet, hogy furcsának találod ezt a kombinációt. Pedig az avokádó kicsit zöld, friss íze és a padlizsán kesernyés, karakteres aromája nagyon jól kiegészítik egymást.

Hozzávalók:

  • 1 db padlizsán
  • 1 db érett avokádó
  • 1-2 evőkanál extra szűz olívaolaj (ajánljuk hozzá: Biolea Estate prémium extra szűz olívaolaj)
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • kevés édes (vagy ízlés szerint csípős) chilipehely
  • só, bors
  • 1/2 citrom leve

Elkészítés:

A megsütött, héjától megszabadított padlizsánt és az avokádó húsát tedd turmixgépbe, vagy ha botmixert használsz, akkor egy mélyebb tálba. Add hozzá a nagyobb darabokra vágott lilahagymát, a fokhagymát, a fűszereket, a citromlevet, végül kis adagokban öntsd hozzá az olívaolajat és pürésítsd.

Ha kicsit darabosabb textúrát szeretnél, akkor a padlizsánt és az avokádót egy tálban, fakanállal aprítsd kisebb darabokra, add hozzá a kis kockákra vágott lilahagymát és a fokhagymapréssel pépesített fokhagymát. Csavard bele a citrom levét, fűszerezd és az  olívaolajat lassan adagolva fakanállal keverd ki a krémet.  

Ajvár:

Az ajvár ismét egy olyan étel, aminek rengeteg variációját találhatod meg az interneten. Van, amelyik csak sült paprikát tartalmaz - ízlés dolga, de a padlizsánnal sokkal teltebb, mélyebb ízvilágú krémet kapunk. Az előkészítés - padlizsán és paprika megsütése - lehet, hogy kicsit macerás, ezért érdemes nagyobb adagot készíteni egyszerre. 

A padlizsán előkészítését megtalálod az előző padlizsánkrémes bejegyzésben.

A sült paprika elkészítése nagyon egyszerű: 1 padlizsánra számolva 2-3 darab kápia paprikát grillen vagy sütőben addig süss, amíg a héja meg nem feketedik. (Érdemes a paprikákat villával kicsit megszurkálni, nehogy kidurranjanak sütés közben.) A megsütött paprikát szedd ki egy tálra, kihűlésig fedd le egy tányérral vagy alufóliával. Ezután húzd le a megfeketedett héját (könnyen lejön), távolítsd el a csumáját - és kész is.

Hozzávalók az ajvárhoz:

  • 1 db padlizsán
  • 2-3 db kápia paprika
  • 1 db közepes, érett paradicsom
  • 1-2 evőkanál extra szűz olívaolaj (ajánljuk hozzá: a lágyabb ízek kedvelőinek: Biolea Estate prémium extra szűz olívaolaj. A frissebb, karakteresebb ízvilágért: De Kleva prémium extra szűz olívaolaj)
  • 2 kis gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint csípős chilipehely
  • só, bors
  • kevés citromlé vagy fehér borecet

Elkészítés:

A megsütött, héjától megtisztított padlizsánt és a sült paprika húsát tedd aprítógépbe. Dobd mellé a nagyobb darabokra vágott paradicsomot (előtte akár eltávolíthatod a héját), a fokhagymát, sózd és borsozd. 

Ha rusztikusabb állagú ajvárt szeretnél készíteni, akkor kicsit darabosabbra turmixold az alapanyagokat, öntsd ki egy tálba és itt add hozzá az olívaolajat és a citromlevet (vagy ecetet).  Ha krémesebb állagot szeretnél elérni, akkor hagyd a turmixban az alapot és a géppel keverd hozzá az extra szűz olívaolajat és a kevés citromlevet vagy fehér borecetet. 

Ha nem eszel húst, pirítós kenyérrel, vagy nyáron faszénen grillezett zöldségek mellé a legfinomabb. 

Az ajánlott alapanyagokat itt találod:

https://olivacsepp.hu/products/biolea-estate-kreta

https://olivacsepp.hu/products/de-kleva-isztria

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.