Padlizsánkrém sorozatunk előző részében megtalálod a leírást, hogyan tudod megsütni a padlizsánt, amiből a különböző krémeket készítheted. Négy receptet ígértünk, jöjjön hát a második páros.
Avokádós padlizsánkrém:
Lehet, hogy furcsának találod ezt a kombinációt. Pedig az avokádó kicsit zöld, friss íze és a padlizsán kesernyés, karakteres aromája nagyon jól kiegészítik egymást.
Hozzávalók:
- 1 db padlizsán
- 1 db érett avokádó
- 1-2 evőkanál extra szűz olívaolaj (ajánljuk hozzá: Biolea Estate prémium extra szűz olívaolaj)
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 1 kis gerezd fokhagyma
- kevés édes (vagy ízlés szerint csípős) chilipehely
- só, bors
- 1/2 citrom leve
Elkészítés:
A megsütött, héjától megszabadított padlizsánt és az avokádó húsát tedd turmixgépbe, vagy ha botmixert használsz, akkor egy mélyebb tálba. Add hozzá a nagyobb darabokra vágott lilahagymát, a fokhagymát, a fűszereket, a citromlevet, végül kis adagokban öntsd hozzá az olívaolajat és pürésítsd.
Ha kicsit darabosabb textúrát szeretnél, akkor a padlizsánt és az avokádót egy tálban, fakanállal aprítsd kisebb darabokra, add hozzá a kis kockákra vágott lilahagymát és a fokhagymapréssel pépesített fokhagymát. Csavard bele a citrom levét, fűszerezd és az olívaolajat lassan adagolva fakanállal keverd ki a krémet.
Ajvár:
Az ajvár ismét egy olyan étel, aminek rengeteg variációját találhatod meg az interneten. Van, amelyik csak sült paprikát tartalmaz - ízlés dolga, de a padlizsánnal sokkal teltebb, mélyebb ízvilágú krémet kapunk. Az előkészítés - padlizsán és paprika megsütése - lehet, hogy kicsit macerás, ezért érdemes nagyobb adagot készíteni egyszerre.
A padlizsán előkészítését megtalálod az előző padlizsánkrémes bejegyzésben.
A sült paprika elkészítése nagyon egyszerű: 1 padlizsánra számolva 2-3 darab kápia paprikát grillen vagy sütőben addig süss, amíg a héja meg nem feketedik. (Érdemes a paprikákat villával kicsit megszurkálni, nehogy kidurranjanak sütés közben.) A megsütött paprikát szedd ki egy tálra, kihűlésig fedd le egy tányérral vagy alufóliával. Ezután húzd le a megfeketedett héját (könnyen lejön), távolítsd el a csumáját - és kész is.
Hozzávalók az ajvárhoz:
- 1 db padlizsán
- 2-3 db kápia paprika
- 1 db közepes, érett paradicsom
- 1-2 evőkanál extra szűz olívaolaj (ajánljuk hozzá: a lágyabb ízek kedvelőinek: Biolea Estate prémium extra szűz olívaolaj. A frissebb, karakteresebb ízvilágért: De Kleva prémium extra szűz olívaolaj)
- 2 kis gerezd fokhagyma
- ízlés szerint csípős chilipehely
- só, bors
- kevés citromlé vagy fehér borecet
Elkészítés:
A megsütött, héjától megtisztított padlizsánt és a sült paprika húsát tedd aprítógépbe. Dobd mellé a nagyobb darabokra vágott paradicsomot (előtte akár eltávolíthatod a héját), a fokhagymát, sózd és borsozd.
Ha rusztikusabb állagú ajvárt szeretnél készíteni, akkor kicsit darabosabbra turmixold az alapanyagokat, öntsd ki egy tálba és itt add hozzá az olívaolajat és a citromlevet (vagy ecetet). Ha krémesebb állagot szeretnél elérni, akkor hagyd a turmixban az alapot és a géppel keverd hozzá az extra szűz olívaolajat és a kevés citromlevet vagy fehér borecetet.
Ha nem eszel húst, pirítós kenyérrel, vagy nyáron faszénen grillezett zöldségek mellé a legfinomabb.
Az ajánlott alapanyagokat itt találod: