Hozzávalók (2 főre)
- 20 dkg sült sütőtök, villával pürésítve
- 20 dkg főtt, áttört krumpli
- kb. 10 dkg finomliszt (vagy amennyit felvesz a tészta)
- 1 db tojás
- só, bors
- 1 maréknyi friss zsályalevél
- kevés vaj (vagy ízlés szerint pirított bacon)
- olívaolaj
A krumplit, a sütőtök pürét, a tojást és a lisztet egy csipet sóval gyúrd össze. Érdemes először a sütőtököt, krumplit és tojást összekeverni és annyi lisztet adagolni hozzá, amennyit felvesz. Kicsit ragacsos, de ne túl lágy tésztát készíts - fontos, hogy szabad késszel formázható legyen.
Kis gombócokat formázz a tésztából, és sodorj belőle kb. 1,5 - 2 cm átmérőjű hengereket, majd ezeket vágd 2-3 cm-es darabokra. Villával nyomkodhatsz bele kis mélyedéseket, így nem csak mutatósabb lesz a gnoccid, de jobban felveszi az öntetet is.
Sós, lobogó vízben főzd ki a kis nudlikat. (Ha az összes gnocchi feljön a víz tetejére, onnan még kb fél percig érdemes főzni.)
Az egész zsályaleveleket piríts ropogósra egy kevés vajon, erre szedd rá a kifőtt gnocchit. Tálaláskor ízesítsd kevés frissen őrült fekete borssal és csorgass rá egy kevés pikáns, friss aromájú olívaolajat. (Nekünk az isztriai Belic Ascolana Tenera a kedvencünk hozzá.)
https://olivacsepp.hu/products/belic-ascolana-tenera-isztria
Extra tipp: Vaj helyett a zsályát kis kockákra vágott baconnel is lesütheted, sós, kissé füstölt íze még jobban kiemeli a sütőtök édességét, a zsálya és a friss olívaolaj pikáns aromáját.
