Prémium extra szűz olívaolaj, Kréta, 250 és 500 ml, üveg

Miért egészséges a jó minőségű olívaolaj?

Arról sokat és sok helyen olvashatsz, hogy az olívaolaj rendkívül egészséges. Arról ritkábban esik szó, hogy ez nem minden olívaolajra igaz!

Először is: a kutatások, tanulmányok mind az extra szűz olívaolajról szólnak. Vagyis az elvárt egészségügyi hatást a szűz, lampante vagy pomace (sansa) olajok nem váltják ki. A különböző olívaolajok jellemzőiről többet tudhatsz meg az alábbi blogbejegyzésünkből:

https://olivacsepp.hu/blogs/blog/olivaolaj-tudastar-olivafajtak

Az extra szűz olívaolajok egészségünkre gyakorolt hatásának legfőbb mérőszáma a magas polifenol tartalom -  a nagyon magas polifenol szint viszont már nem minden extra szűz olívaolajban található meg.

 

EU szabályozás alapján az extra szűz olívaolaj polifenol tartalma már 250 mg/kg-tól “egészségre jó hatásúnak” minősül. Prémium minőségűnek 1.000 mg/kg össz-polifenol tartalomtól tekintünk egy olajat.

Érdekességképpen: az Olívacsepp által forgalmazott, 2025-ös krétai  Biolea Estate teljes polifenol tartalma - hiteles laboratóriumi mérések alapján - 1.049 mg/kg, az Ezüst Pamakoé (Blend) 1.474 mg/kg, míg az Arany Pamakoé (Monovarietal)  2.000 mg/kg. Mindhárom érték  kiemelkedően magas polifenol tartalomnak minősül.

 

Milyen hatással van szervezetünkre a magas polifenol tartalmú extra szűz olívaolaj fogyasztása?

A legfrissebb hírekben szerepelt egy ezzel kapcsolatos kutatási eredmény. Az említett tanulmányban leírtak alapján a kutatók 28 éven keresztül követték több mint 90.000 ember étrendjét. Az adatokat elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy napi 1/2 evőkanálnyi extra szűz olívaolaj elfogyasztása 28%-kal csökkenti a demenciából eredő halálozást. (Forrás: Euronews)

 

Több tanulmány bizonyította már azt is, hogy a rendszeres olívaolaj fogyasztók esetében kisebb a szívbetegségek kockázata. Az olívaolaj több olyan aktív vegyületet tartalmaz, melyek szerepet játszhatnak a magas vérnyomás csökkentésében az érfalak rugalmasságának megőrzésével.

A magas polifenol tartalmú extra szűz olívaolaj 40 %-kal csökkentheti a stroke kockázatát. A benne található antioxidánsok hatékonyan harcolnak a testünkben lévő szabadgyökök ellen, gyulladáscsökkentő hatásúak. Az olívaolaj hatékonyan száll szembe az olyan baktériumokkal, mint például a gyomorban található Helicobacter pylori. Így az olívaolaj fogyasztásával sokat tehetünk a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulása ellen is.

És ha ez még nem lenne elég, több tudományos vizsgálat bizonyította azt is, hogy a sok olívaolajat tartalmazó étrend jó hatással van az agyműködésünkre.

 

Mik azok a polifenolok? Olyan növényi eredetű másodlagos anyagcseretermékek, amelyek legfontosabb tulajdonsága az antioxidáns hatás. A polifenolok szerkezeti felépítése nagyon változatos: több, mint nyolcezer fajtájuk létezik.

Az olívaolajban is többféle polifenol fajta található. Legfontosabbak közülük például az oleocanthal és az oleacein. Friss tanulmányok szerint mindkét molekula gyulladáscsökkentő, antioxidáns, szív- és idegvédő hatású.

 

A teljesség kedvéért az extra szűz olívaolaj hatóanyagai között fontos megemlíteni még az

  • antioxidáns hatású E-vitamint,
  • a lecitint, mely a sejtfal fontos építőeleme és szerepet játszik a csontvelő, az idegrendszer, a szív és a máj működésében,
  • a K-vitamint, melynek legfontosabb szerepe, hogy befolyásolja a vér alvadási képességét, emellett segíti a sejtek termelődését, a csontok növekedését, és az idegsejtek egészségének megőrzését,
  • az A-vitamint, ami elsősorban a szem egészségét védi, de támogatja az immunrendszer működését, a bőr, a köröm, a haj, a fogak és a fogíny egészségét.

 

Az olívaolaj esszenciális zsírsavakat is tartalmaz. Ezek nélkülözhetetlenek alkotóelemei az emberi testnek, mivel a szervezet nem tudja őket önállóan előállítani.  

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak és a fitoszterinek csökkentik a vér LDL szintjét („rossz koleszterin") oly módon, hogy a HDL és triglicerid (vagyis a jó koleszterin) szintjét nem csökkentik.

Az olívaolaj magas telítetlen zsírsavtartalma kedvező hatással van az emberi testre. Gyorsan felbomlik az emésztőrendszerben így könnyen emészthető. Rendszeres fogyasztása megakadályozza az epekövek kialakulását és gyomorsavcsökkentő hatású.

Források: www.webbeteg.hu, www.hazipatika.com, www.pamako.gr

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.