Olívaolaj tudástár 6. - Az egészség és az olívaolaj

Olívaolaj tudástár 6. - Az egészség és az olívaolaj

A teljes sorozatból talán ez a legnehezebb rész. Hogyan írjunk a polifenolról és az olívaolaj pozitív egészségügyi hatásairól úgy, hogy az ne legyen halálosan unalmas? Mi azért megpróbáljuk, mert a nehézsége ellenére talán ez az egyik legizgalmasabb téma olívaolaj ügyben. 

Arról sokat és sok helyen olvashatunk, hogy az olívaolaj rendkívül egészséges. Arról ritkábban esik szó, hogy mely típusai azok, melyek valóban jó hatással vannak a szervezetünk működésére.

Az teljesen egyértelmű, hogy a kutatások, tanulmányok mind az extra szűz olívaolajról szólnak. Vagyis az elvárt egészségügyi hatást a szűz, lampante vagy pomace (sansa) olajok nem váltják ki. A különböző olívaolajok jellemzőiről többet tudhatsz meg az alábbi blogbejegyzésünkből:

https://olivacsepp.hu/blogs/blog/olivaolaj-tudastar-extra-szuz-szuz-olivaolaj-tipusok

 

Na, de arról aztán végképp szinte sehol nem lehet olvasni, hogy az extra szűz olívaolajoknál is fontos a magas polifenol tartalom, hogy valóban kiemelkedően jó hatást gyakoroljon a fogyasztása az egészségünkre. A nagyon magas polifenol mennyiség viszont már nem minden extra szűz olívaolajban található meg....

 

De kezdjük az elején. Milyen hatással van szervezetünkre a magas polifenol tartalmú extra szűz olívaolaj fogyasztása?

A legfrissebb hírekben szerepelt egy ezzel kapcsolatos kutatási eredmény. Az említett tanulmányban leírtak alapján a kutatók 28 éven keresztül követték több mint 90.000 ember étrendjét. Az adatokat elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy napi 1/2 evőkanálnyi extra szűz olívaolaj elfogyasztása 28%-kal csökkenti a demenciából eredő halálozást. (Forrás: Euronews)

 

Több tanulmány bizonyította már azt is, hogy a rendszeres olívaolaj fogyasztók esetében kisebb a szívbetegségek kockázata. Az olívaolaj több olyan aktív vegyületet tartalmaz, melyek szerepet játszhatnak a magas vérnyomás csökkentésében az érfalak rugalmasságának megőrzésével.

A magas polifenol tartalmú extra szűz olívaolaj 40 %-kal csökkentheti a stroke kockázatát. A benne található antioxidánsok hatékonyan harcolnak a testünkben lévő szabadgyökök ellen, gyulladáscsökkentő hatásúak. Az olívaolaj hatékonyan száll szembe az olyan baktériumokkal, mint például a gyomorban található Helicobacter pylori. Így az olívaolaj fogyasztásával sokat tehetünk a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulása ellen is.

És ha ez még nem lenne elég, több tudományos vizsgálat bizonyította azt is, hogy a sok olívaolajat tartalmazó étrend jó hatással van az agyműködésünkre.

 

Ha már szó esett a szabadgyökökről, pontosan mit is takar ez a fogalom?

Nagyon leegyszerűsítve a szervezetünkben található szabadgyökök a testünket felépítő sejtek anyagcseréjének melléktermékei. A nevük onnan ered, hogy párosítatlan, szabad elektronnal rendelkeznek. A szabadgyökök  a megjelenésüket követően nagyon rövid idő alatt reakcióba lépnek más molekulákkal, ez a reakció pedig megváltoztatja, átalakítja vagy felbontja a másik molekulát. A szabadgyökök pozitív hatása, hogy így pusztítják el a szervezetünkbe jutott kórokozókat, vírusokat is. Negatív hatásuk pedig az, hogy ha nagy koncentrációban találhatóak meg a szervezetben akkor a test sejtjeit is károsíthatják.

Több elmélet szerint a szabadgyökök felelősek az öregedés folyamatáért is. Nagymérvű elszaporodásuk esetén a szervezet oxidatív stresszéről beszélhetünk. A szabadgyökök túlzott felhalmozódását okozhatja krónikus stressz, nem megfelelő életmód, egészségtelen táplálkozás is. 

 

A nagy mennyiségben megjelenő szabadgyökök ellen az antioxidánsok jelenthetik a megoldást. És itt jutottunk el az olívaolajban található polifenolokig

Mik azok a polifenolok? Olyan növényi eredetű másodlagos anyagcseretermékek, amelyek legfontosabb tulajdonsága az antioxidáns hatás. A polifenolok szerkezeti felépítése nagyon változatos: több, mint nyolcezer fajtájuk létezik.

Az olívaolajban is többféle polifenol fajta található. Legfontosabbak közülük például az oleocanthal és az oleacein. Friss tanulmányok szerint mindkét molekula gyulladáscsökkentő, antioxidáns, szív- és idegvédő hatású.

EU szabályozás alapján az extra szűz olívaolaj polifenol tartalma már 250 mg/kg-tól “egészségre jó hatásúnak” minősül. Egy jó minőségű extra szűz olívaolaj átlagosan 500-1.000 mg/kg polifenolt tartalmaz.

Érdekességképpen: az Olívacsepp által forgalmazott, 2023-as krétai  Pamako Blend teljes polifenol tartalma - laboratóriumi mérések alapján - 1.516 mg/kg, míg a Pamako Monovarietalé  2.157 kg/mg. Ez a két érték már extra magas polifenol tartalomnak minősül.

 

A teljesség kedvéért az extra szűz olívaolaj hatóanyagai között fontos megemlíteni még az

  • antioxidáns hatású E-vitamint,
  • a lecitint, mely a sejtfal fontos építőeleme és szerepet játszik a csontvelő, az idegrendszer, a szív és a máj működésében,
  • a K-vitamint, melynek legfontosabb szerepe, hogy befolyásolja a vér alvadási képességét, emellett segíti a sejtek termelődését, a csontok növekedését, és az idegsejtek egészségének megőrzését,
  • az A-vitamint, ami elsősorban a szem egészségét védi, de támogatja az immunrendszer működését, a bőr, a köröm, a haj, a fogak és a fogíny egészségét.

 

Az olívaolaj esszenciális zsírsavakat is tartalmaz. Ezek nélkülözhetetlenek alkotóelemei az emberi testnek, mivel a szervezet nem tudja őket önállóan előállítani.  

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak és a fitoszterinek csökkentik a vér LDL szintjét („rossz koleszterin") oly módon, hogy a HDL és triglicerid (vagyis a jó koleszterin) szintjét nem csökkentik.

Az olívaolaj magas telítetlen zsírsavtartalma kedvező hatással van az emberi testre. Gyorsan felbomlik az emésztőrendszerben így könnyen emészthető. Rendszeres fogyasztása megakadályozza az epekövek kialakulását és gyomorsavcsökkentő hatású.

 

Források: www.webbeteg.hu, www.hazipatika.com, www.pamako.gr

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.