Olívaolaj vagy bor?
Az olívaolaj és a bor első pillantásra két teljesen külön világ. Mégis, ha közelebbről vizsgáljuk a két terméket kiderül, hogy jóval több a közös vonás köztük, mint elsőre gondolnánk.
.
Az Olívacsepp kóstolóin gyakran hasonlítjuk az olívaolajat a borhoz. Kezdjük ott, hogy az olívaolaj a borhoz hasonlóan „kóstolható” és „szakérthető”. A kóstolókon a különböző prémium olívaolajokban ugyanúgy felfedezhetőek az egyedi, egymástól markánsan eltérő aromák, ízkarakterek, mint a különböző fajtájú és termőterületű borok között.
Az olívaolajok ízvilágát, színét, illatát, sőt, még a polifenol, antioxidáns szintjét is a borokhoz hasonló szempontok befolyásolják. A főbb tényezők:
- a terroir (termőtalaj, klíma)
- a bogyó fajtája
- az évjárat
- és a technológia (pl. szüret időpontja, préselés módja, tárolás, palackozás)
Ezekről a témákról kicsit bővebben is olvashatsz néhány korábbi blogbejegyzésünkben:
https://olivacsepp.hu/blogs/blog/olivaolaj-tudastar-termoterulet-mikroklima
https://olivacsepp.hu/blogs/blog/olivafajtak
https://olivacsepp.hu/blogs/blog/hogyan-keszul-az-olivaolaj
.
Olívaolaj vagy bor?
Már az előző év végén is érzékelhető volt, de idén határozottan felerősödött az a trend, hogy egyre többen ajándékoznak VALÓBAN MINŐSÉGI olívaolajat. De mi lehet ennek a hátterében? Nézzünk néhány szempontot:
- Amikor bort vásárolunk ajándékba, több dolgot mérlegelünk. A megajándékozott a vöröset, vagy a fehéret szereti-e inkább? Szárazat, vagy édeset? Gyümölcsös, könnyedebb ízvilágot, esetleg kicsit fásabb, mélyebb, tanninosabb karaktert? Az olívaolaj ezzel szemben egy univerzálisabb ajándék. Bár itt is vannak erőteljesebb vagy enyhébb ízvilágú termékek, de könnyebb megtalálni egy mindenki számára jól fogyasztható olívaolajat.
- De akár vissza is léphetünk egy lépést. A megajándékozott egyáltalán fogyaszt bort? Lehet, hogy bár iszik alkoholt de nem a bor a kedvence. Az is lehet, hogy egészségügyi, vallási vagy egyéb megfontolásból egyáltalán nem fogyaszt alkoholos italokat. Mi van akkor ha érzékeny például a gyümölcscukorra vagy megfájdul a feje a vörösbortól? Az olívaolaj lényegesen biztonságosabb ajándék. Bármilyen étrendbe jól beilleszthető. Ráadásul az egész család élvezheti a kisgyerektől a dédszülőkig.
- Hosszabb ideig kitart egy palack olívaolaj, mint egy üveg bor. Akit egy, vagy akár több palack minőségi olívaolajjal ajándékoztunk meg tovább élvezheti ezt a prémium terméket - és emlékezhet arra, akitől ezt a meglepetést kapta. A jól tárolt olívaolaj bontást követően kb. 6 hónapig megőrzi a minőségét.
- A bor talán már egy kicsit elcsépelt ajándék. Bár egy palack igazán különleges és minőségi bort egy hozzáértő nagyra fog értékelni szinte biztos, hogy ez a meglepetés másnak is többször eszébe jutott már. A magas minőségű olívaolaj elegáns, prémium és egyedi ajándék. A gasztronómiai élmény mellett egészséges és természetes. Választhatunk kiemelkedően magas polifenol tartalmú terméket, bio-organikus olívaolajat. Esetleg egy válogatást, ami mellé leírhatjuk azt is, hogy a termelő és a szakértő milyen ételek készítéséhez, ízesítéséhez javasolta.
A leírtak alapján érthető, hogy miért választja egyre több vásárlónk a prémium extra szűz olívaolajokat születésnapra, karácsonyra, szeretteinek vagy akár üzleti ajándékként.
