Fehérbab krém

Fehérbab krém

Ezt a kencét készítheted konzerv babból, az a gyorsabb és egyszerűbb megoldás. De ha van otthon száraz fehérbabod és időd foglalkozni vele, akkor az alapanyagot így készítsd elő:

A fehérbabot egy éjszakára áztasd be hideg vízbe, másnap tedd fel főni annyi vízzel, ami ellepi. Forrás után az első főzőlevet öntsd le róla. Ezután újra tölts rá annyi vizet, ami ellepi, sózd, borsozd (akár egész borsot is tehetsz bele egy géztasakban vagy tea tojásban), adj hozzá 2 babérlevelet. És főzd puhára. Pürésítés előtt a babérleveleket szedd ki, öntsd le a levét (egy keveset tegyél félre, hátha szükség lesz még rá).

Jöjjön végre a recept!

Hozzávalók:

  • 1 doboz konzerv (vagy 1 csésze főtt) fehérbab
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál extra szűz olívaolaj (ajánljuk hozzá: az enyhébb ízek kedvelőinek: Biolea Estate prémium extra szűz olívaolaj, a frissebb, karakteresebb ízvilágért: De Kleva prémium extra szűz olívaolaj)
  • pár csepp citromlé
  • friss, vagy szárított kakukkfű
  • só, bors
  • a tálaláshoz ízlés szerint apróra vágott petrezselyem vagy snidling.

A babot villával törd össze, nyomd bele a fokhagymát, fűszerezd sóval, borssal, kakukkfűvel, add hozzá a citromlevet és az olívaolajat. Tálaláskor a tetejét megszórhatod apróra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel is.

Ha krémesebb, kicsit hígabb állagot szeretnél, akkor aprító vagy turmixgépben is készítheted. Ekkor kicsit több folyadékot igényel - tehetsz hozzá kicsivel több olívaolajat, esetleg egy nagyon kevés vizet, vagy ha magad főzted a babot, akkor pár evőkanálnyit a bab főzőlevéből. 

Friss, ropogós kenyérrel vagy pirítóssal egyaránt nagyon finom!

 

Ajánlott alapanyagokat megtalálod:

https://olivacsepp.hu/products/biolea-estate-kreta

https://olivacsepp.hu/products/de-kleva-isztriai-premium-extra-szuz-olivaolaj

https://olivacsepp.hu/products/tofillo-szaritott-kakukkfu

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.